KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kormány azt ígéri, fellép a nyerészkedő multik ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az árspekuláns multik folyamatosan feljelentik a kormányt azért, mert igyekszik visszafogni a kereskedelmi láncok indokolatlan áremelését – erről a kormányfő beszélt a pénteki rádióinterjúban. Orbán Viktor kiemelte: miközben az egész ország az infláció ellen harcol, vannak, akik nem veszik ki a részüket ebből a küzdelemből és kihasználják a helyzetet. A kormány azt ígéri, fellép a nyerészkedő multik ellen.

Köszönhetően a kormány intézkedéseinek, főként a június 1-jén bevezetett kötelező akciónak és a július 1-jén indult online árfigyelésnek bőséggel lehet az akciós termékek közül válogatni.  Az akcióshullámnak azonban vannak árnyoldalai.

Szakértők szerint számtalan árucikk a mostaninál is olcsóbb lehetne, ha a multinacionális kereskedők a termelőktől megszerzett árelőnyüket tovább adnák a vásárlóknak. Vagyis, ha nem tartanák indokolatlanul magasan az áraikat, csak azért, hogy a szankciós és háborús helyzetből is hasznot húzzanak.

Miközben az egész ország az infláció ellen harcol, különösen az élelmiszerár-emelkedések ellen, sajnos vannak, akik nem veszik ki a részüket ebből a küzdelemből, sőt, kihasználják ezt a helyzetet, amit én felháborítónak tartok. A nagy élelmiszerláncok, mondjuk úgy, hogy a multik árspekulánsként viselkednek

– mondta Orbán Viktor pénteken.

a kiskereskedelmi hálózatok akkor is emelik az áraikat, amikor azt semmi nem indokolja, vagyis olyan profitot termelnek, amit aztán kivisznek az országból.

Hozzátette: „Ráadásul az import élelmiszer árakat is emelik, mert a magyar termékek árának növekedéséből legalább egy része legalább visszamegy a magyar gazdákhoz, de az import élelmiszerárak növelése szerintem az indokolatlan és elfogadhatatlan. Ez egy szimpla – nem szeretem az ilyen kommunista ízű szavakat –, de ez egy nyerészkedés.”

Orbán Viktor azt is megjegyezte, kihasználják, hogy magasak az energiaárak, van mire hivatkozni és miközben már nem lenne indokolt az árak emelése, továbbra is ezzel próbálkoznak. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kormány mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza, de a multik Brüsszelbe mennek feljelenteni bennünket.

A miniszterelnök ugyanakkor biztos abban, hogy a kormányzati intézkedések meghozzák az eredményt és év végére 10 százalék alá megy az infláció.

Sok elemző szerint ez a kedvező helyzet már októberben bekövetkezhet és decemberben már 7-8 százalékra eshet vissza az infláció, a júniusi 20 százalékról, ami segíti a gazdaság fellendülését. Az, hogy az év második felében egyre látványosabb lesz az infláció zsugorodása, azt az elemző szerit több minden is erősíti.

jelenleg Európában a magyar családok fizetik a legalacsonyabb rezsit.

A kormány újabb eszközökkel is fékezi az inflációt. Így például augusztustól a boltokban tovább fokozódik majd a verseny, hiszen például a kötelező akciózás mértékét a jelenlegi 10 százalék helyett 15 százalékra emelik. Ezzel egyidőben az élelmiszerárstop kivezetésével az eddigi hatósági áras termékeket is be kell vonniuk a kereskedőknek a kötelező akciózásba.

Így nemcsak a családok spórolnak majd vásárláskor, de az infláció is nagyot esik.

 

hirado.hu

Kiemelt kép: illusztráció

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: