KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kínai BYD megelőzte a Teslát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A BYD több mint 526 ezer elektromos járművet adott el 2023 negyedik negyedévében – jelentette be a kínai vállalat hétfőn, ezzel meghaladta a Tesla több mint 484 ezres eladási számát az október-decemberi időszakban, lényegében véget vetve az amerikai EV-óriás uralmának az elektromos meghajtású járművek iparágában.

Ez volt az első olyan negyedév, amelyben a BYD eladásai meghaladták a Tesláét. A BYD olyan évet zárt 2023-ban, amelyben a kínai autógyártó csaknem kétszer akkora növekedési ütemet ért el, mint legnagyobb amerikai riválisa.

A Tesla még mindig vezeti a sort az összes EV gyártók között az eladások volumenét tekintve 2023-ban az egész évet tekintve, több mint 1,8 millió darab eladásával. A sencseni székhelyű BYD közel 1,6 millió kizárólag elektromos meghajtású járművet, valamint több mint 1,4 millió plug-in hibridet értékesített. A BYD eladásai 73%-kal ugrottak meg az egy évvel korábbihoz képest, ami mellett eltörpül a Tesla 38%-os növekedése.

Az amerikai milliárdos Warren Buffett a BYD egyik korai befektetője volt, aki 2008-ban 25%-os részesedést vásárolt a vállalatban, amikor az még inkább a mobiltelefon-akkumulátorok, mint az autók gyártásáról volt ismert. A Buffett Berkshire Hathaway Inc. nevű vállalata 30-szoros nyereséget ért el a befektetésén, amikor 2022-ben elkezdte eladni BYD-részvényeinek egy részét.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk kinevette a BYD-t, amikor egy 2011-es Bloomberg-interjúban arról kérdezték, hogy a vállalat EV-riválisává válik-e. Akkoriban a BYD-t a termékminőségére és állítólagos technológiai hiányosságaira hivatkozva kritizálta. Musk azonban tavaly elismerte a vállalat fejlődését, és azt mondta, hogy már nem neveti ki a BYD-t. „Az már sok évvel ezelőtt volt” – mondta a Bloombergnek adott interjúban. „Az autóik manapság már nagyon versenyképesek”.

Ez is érdekelheti:  Peszkov: Az ukrán Abrams tankok ugyanúgy égnek mint a többi

A BYD a hatalmas hazai EV-piac előnyével büszkélkedhet. Kína a globális EV-eladások mintegy 55%-át adja. A BYD-nek azonban agresszív növekedési tervei vannak Európában is, ahol már öt modellt kínál. A vállalat azt reméli, hogy 2030-ig évente mintegy 800 000 autót adhat el Európában.

A Tesla ezzel szemben a hazai piacon visszaeső kereslettel szembesült, ahol az amerikai vásárlókat a magasabb kamatlábak és a töltőinfrastruktúrával kapcsolatos aggodalmak tartják vissza a vásárlástól. A Tesla egyes modelljeinél 20 000 dollárral is csökkentette az árakat, ami hozzájárult a negyedik negyedévi eladások 20%-os növekedéséhez.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt kép: A látogatók a kínai BYD autómárka elektromos autóit nézik meg az IAA Mobility 2023 nemzetközi autókiállításon 2023. szeptember 6-án Münchenben, Németországban © Leonhard Simon / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük