KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kijevi majdan felkelést szervező Victoria Nuland most Törökországot zsarolja

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok csak akkor engedi meg Törökországnak, hogy visszatérjen az F-35-ös vadászrepülőgép-programba, ha beleegyezik, hogy elhagyja az orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszert – mondta Victoria Nuland megbízott helyettes külügyminiszter, akinek a szavait a Bloomberg idézi. Az amerikai tisztségviselő, aki arról ismert, hogy megszervezte a 2014-es kijevi puccsot azt is felvetette, hogy Washington akár fel is oldhatja a NATO-szövetségesével szembeni szankciókat, ha Ankara engedékenyebb lesz.

A CNNTürk televízióval hétfőn beszélgetve Nuland azt mondta, hogy Ankarát visszaengedhetik az F-35 projektbe, ha megoldja a vitát, miután Törökországot 2019-ben kizárták a programból az Sz-400-asok beszerzése miatt.

“Ha túl tudnánk jutni ezen az Sz-400-as ügyön, amit szeretnénk, az Egyesült Államok örömmel üdvözölné Törökországot újra az F-35-ös családban”

– jelentette ki.

“Ha túl tudunk jutni ezen a kérdésen, akkor a CAATSA-ügy is megszűnik, és visszatérhetünk az F-35-ösökről szóló tárgyalásokhoz”

– tette hozzá Nuland, utalva az amerikai szankciókra, amelyek Törökország fegyveriparát célozzák.

A CAATSA szankciók 2020-as bejelentésekor Washington azt mondta, hogy tájékoztatta Ankarát arról, hogy az Sz-400-as beszerzése “veszélyeztetné az amerikai katonai technológia és személyzet biztonságát, és jelentős pénzeszközöket biztosítana Oroszország védelmi ágazatának, majd emlékeztette szövetségesét arra, hogy rendelkezésre állnak alternatív, NATO-interoperábilis rendszerek a védelmi igényeinek kielégítésére”. Sürgette Törökországot, hogy “haladéktalanul oldja meg az Sz-400-as problémát”.

Bár egyelőre nem világos, hogy Ankara elfogadja-e Nuland zsarolását az orosz légvédelmi rendszertől való elállásra, a tisztviselők korábban elutasították az ötletet, Recep Tayyip Erdogan elnök pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a vásárlás “lezárt üzlet”. Haluk Gorgun török védelmi ipari vezető később hozzátette, hogy országa “saját légvédelmi rendszereket készít”, mondván, hogy “nincs szükségünk Sz-300-asokra [vagy] Sz-400-asokra”.

Amellett, hogy kirúgták az F-35-ös programból, amelynek keretében Ankara több száz repülőgép-alkatrészt gyártott, a Fehér Ház elutasította az F-16-osok korszerűsítésének értékesítését is a török légierő számára. Amerikai tisztviselők azonban a múlt héten zöld utat adtak egy 79 modernizációs készletre vonatkozó üzletnek, bár még nem tudni, hogy a lépés jelent-e bármilyen szélesebb körű változást az USA NATO-szövetségesével szembeni politikájában.

Ez is érdekelheti:  Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

“A 15 napos időszak péntek este kezdődött. A 15 nap elteltével ez a bejelentési időszak véget ér, és akkor folytatjuk a végrehajtást” – folytatta Nuland. “Ha jól tudom, a modernizáció azonnal megkezdődik. Őszintén szólva nem tudom fejből, hogy mikorra készülnek el az új repülőgépek, de nyilvánvaló, hogy az USA számára prioritás, hogy Törökország minél hamarabb hozzájusson ezekhez a repülőgépekhez” – mondta.

A magas rangú amerikai diplomata a továbbiakban azt közölte, hogy Ankara nemrégiben a svéd NATO-tagság mellett leadott szavazata megpecsételte az üzletet, kijelentve: “Nagyon örülünk, hogy Törökország csatlakozott hozzánk, és igent mondott Svédországnak”.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Victoria Nuland süteményt oszt a tüntetőknek a kijevi Majdan téren 2013 decemberében.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A kijevi majdan felkelést szervező Victoria Nuland most Törökországot zsarolja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük