KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kárpátaljai magyarok jogaiért állt ki Trump szövetségese a kongresszusban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Marjorie Taylor Greene szerint a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak helyreállítása nélkül nem kellene Ukrajnának támogatást adni.

Az amerikai képviselőházban továbbra is napirenden van Ukrajna támogatása az Oroszországgal vívott háborúban, ezúttal a republikánus Marjorie Taylor Greene képviselőnő nyújtott be módosítást az Ukrajnának szánt katonai támogatásról szóló törvényjavaslathoz. Donald Trump volt amerikai elnök támogatója azzal az ötlettel állt elő, hogy Kijev ne kapjon amerikai pénzeket, amíg

fel nem oldja az etnikai kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogainak korlátozását az oktatási intézményekben.

Az elmúlt években az ukrán vezetés több olyan intézkedést vezetett be, melyek célja a magyar nyelv visszaszorítása volt – mindezek nyomán a magyar nyelvhasználat évről évre visszatérő téma a magyar–ukrán kapcsolatokban. 2017-ben Kijev olyan oktatási törvényt hagyott jóvá, mely kimondta, hogy az iskolákban államnyelven kell tanítani. 2019 tavaszán pedig egy olyan nyelvtörvényt fogadott el az ukrán parlament, amely kimondta, a magánbeszélgetéseken és a vallási szertartásokon kívül mindenhol kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát.

Zelenszkij elnöksége alatt eleinte nemigen változott a magyar nyelv helyzete Ukrajnában, ám tavaly szeptemberben már arról cikkezett az ukrán sajtó, Kijev kész úgy módosítani a nyelvtörvényt, hogy a kisebbségi nyelv oktatásában egyensúlyt teremtsenek az ukrán nyelvű képzéssel – mindezt az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen pénteken konzultált Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, akivel áttekintették a kisebbségi jogok helyreállításával foglalkozó munkacsoport eddigi tevékenységének eredményeit.

Ez is érdekelheti:  „Szentlélek Isten szállj le ránk”… és mégis marakodunk…

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Marjorie Taylor Greene / Foto: Kevin Dietsch/Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A kárpátaljai magyarok jogaiért állt ki Trump szövetségese a kongresszusban

  1. Mondjuk azt nem értem, hogy az EU pénzeket miért nem vétózza meg Viktor, ha ezt a minimum feltételt sem teljesítik. A szerződés szerint nekünk járó pénzeket simán visszatartják mert „nincs jogállam”, Ukrajnának nem is jár, nincs ilyen szerződése, nem is jogállam, és simán kifizetik, sőt, ehhez a magyar kormány is hozzájárul. Cserébe úgy néznek rájuk, mint a szaros gatyára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük