KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A holland rendőrségnél betiltják a vallási szimbólumok viselését

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A holland kormány úgy döntött, hogy megtiltja a rendfenntartó szervek egyenruhás alkalmazottjainak a vallási szimbólumok viselését – írta a szerdán az NlTimes hírportál.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius igazságügyi és biztonságért felelős miniszter a holland médiának adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy az új öltözködési szabályzat a rendfenntartó erők soraiban véget vet az erről szóló társadalmi vitának.

Yeşilgöz, a kormányzó konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt politikusa azt is elmondta, hogy az intézkedés által a vallási semlegességet kívánja előmozdítani.

Szerinte az egyenruhás rendőrök az utcán a kormányt képviselik, így a vallási meggyőződés kifejezése nem helyénvaló, különösen olyan esetekben, amikor a rendőrségnek erőt kell alkalmaznia a rend fenntartása végett.

„Ez az intézkedés nem diszkriminatív. A rendőrség egy befogadó szervezet, és arra törekszik, hogy még inkább azzá váljon. Azonban a semlegesség nagyon fontos, mivel olyan emberekről van szó, akik az erőszak monopóliumával rendelkeznek

– fejtette ki.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendőrségen belüli egyéb, egyenruhát nem igénylő tisztségek betöltése esetében engedélyezik a vallási jelképek viselését.

Az igazságügyi miniszter már korábban is érvelt álláspontja mellett, azonban a holland emberi jogi tanács megbélyegzőnek nevezte a gyakorlatot. A testület 2017-ben azt is kimondta, hogy a rendőrség diszkriminált, amikor nem engedélyezte egy rotterdami alkalmazottjának, hogy egyenruhában fejkendőt viseljen.

Az Európai Unió Bíróság tavaly hozott határozatában kimondta: nem minősül közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek az a munkahelyi szabályozás, amely tiltja mindenfajta politikai, filozófiai vagy vallási szimbólum látható viselését, ha azt általánosan alkalmazzák minden munkavállalóra.

Kiemelt kép: Holland rendőrök / interpol.int

One thought on “A holland rendőrségnél betiltják a vallási szimbólumok viselését

  1. Gondolom, a szivárványos logót viszont kötelezővé teszik nekik hamarosan. 😀

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: