KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A holland kormánykoalíció Dick Schoof korábbi titkosszolgálati vezetőt jelöli miniszterelnöknek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.

A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkára, korábban pedig a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget valamint a nemzeti bevándorlási hivatalt vezette.

Schoof, aki 2019-ig a Munkáspárt tagja volt, „ideális jelöltnek” tűnik ahhoz, hogy végrehajtsa az új, négypárti kormánykoalíció szigorított menekültpolitikára és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépésre vonatkozó terveit.

Csaknem hat hónappal a holland parlamenti választások után a választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

A PVV vezetője, Geert Wilders, a NOS holland napilapnak kedden azt mondta, hogy Schoof „nagyon erős ember, aki a négy párt bizalmát élvezi, de egyben a pártok felett is áll.”

Dilan Yesilgöz ügyvivő igazságügyi miniszter, a Szabad Demokrata Néppárt vezetője olyan emberként jellemezte a miniszterelnök-jelöltet, „aki nagyon jól tud kapcsolatokat teremteni”.

„Ő lesz négyünk jelöltje és minden holland ember miniszterelnöke”

– mondta.

Pieter Omtzigt, az NSC vezetője szerint Schoof „nagyon sok releváns tapasztalattal” rendelkezik „fontos politikai területeken”, BBB elnöke, Caroline van der Plas pedig méltatta a jelölt szaktudását biztonságpolitikai kérdésekben.

Dick Schoof kedd délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, az a célja hogy minden holland „pártatlan” miniszterelnöke legyen. Mint mondta, azért jelölték, hogy az új kabinetstratégiát a gyakorlatba ültesse, és ezt szándékozik tenni, miközben a közjót szolgálja. „Az én terveim Hollandiával kapcsolatban követik a koalíciós pártok elnökeinek megállapodását” – hangsúlyozta.

Elutasította azt a feltételezést, hogy hatalmi harcba keveredhet Geert Wildersszel, a PVV vezetőjével, akinek fel kellett adnia ambícióját, hogy miniszterelnök legyen, amikor kiderült, hogy ez akadályozza az új kabinet megalakulását.

Ez is érdekelheti:  Kilép a KDNP az Európai Néppártból
Geert Wilders

A koalíciós megállapodás többek között a menedékjogot kérők számának erőteljes csökkentését, a lakáshiány kezelését és az üzleti környezet javítását tartalmazza. Ezeket a terveket különböző adóemelésekkel és költségvetési megszorításokkal fogják finanszírozni. A miniszterelnök-jelölt megerősítette, hogy osztja a bevándorlással, a menekültügyi kérdésekkel, a szociális biztonsággal, a gazdák helyzetével valamint a nemzetközi biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat.

Az elkövetkező hetekben Dick Schoof a kormányalapítási tárgyalásokat vezető Richard van Zwollal és a koalíciós vezetőkkel az új holland kabinet csapatának összeállításán fog dolgozni.

A pártok megállapodtak abban, hogy a kabinet tagjainak mintegy fele nem a koalíciós pártok politikusai, hanem a kulcsfontosságú területek szakértői közül kerül ki. A kabinet megalakítására alig több mint négy hét áll rendelkezésére.

 

Kiemelt képen: Dick Schoof / Fotó: Piroschka van de Wouw/Reuters

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük