2024. JÚNIUS 2. VASÁRNAP

A NEMZET ZÁSZLÓJA AZ ANDRÁSSY ÚTON

JELENTKEZZ ZÁSZLÓVIVŐNEK IDE KATTINTVA!

TOVÁBBI RÉSZLETEK: https://1848.magyartrikolor.hu


     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A grafikon, mely mindent megmagyaráz

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az USA viszonylag hanyatlik, Kína növekszik. Kína 2049-re várhatóan eléri az USA GDP/fő 50%-át. Pillantsunk a fenti grafikonra. Mindent megmagyaráz.

Megmagyarázza, hogy Washington miért aggódik Kína robbanásszerű fejlődése miatt. Megmagyarázza, hogy az USA miért fenegyerekeskedik Kínával Tajvan és a Dél-kínai tenger ügyében. Megmagyarázza, hogy az USA miért küld kongresszusi küldöttségeket Tajvanra fittyet hányva Peking kifejezett kérésére. Megmagyarázza, hogy miért küld a Pentagon folyamatosan hadihajókat a Tajvani Szoroson keresztül és hajóz be hatalmas mennyiségű fegyvert Tajpejnek. Megmagyarázza, hogy Washington miért hoz létre Ázsiában Kína ellenes szövetségeket, amelyek célja Peking bekerítése és provokálása. Megmagyarázza, hogy a Biden kormány miért fokozza a Kína ellenes kereskedelmi háborúját súlyos gazdasági büntetéseket vetve az üzleteire és betiltva az alapvető, csúcstechnikás félvezetőket, amelyek „fontosak nem csak … lényegében a mai társadalom minden vetületében, az elektronikus termékektől és szállítástól mindenféle termék tervezéséhez és gyártásához”. Megmagyarázza, hogy miért szemelték ki Kínát az USA Nemzeti Biztonsági Stratégiájában (NSS) mint az „egyetlen olyan versenytársat, amelynek mind a szándéka, mind növekvő mértékben az adottsága meg van, hogy átalakítsa a nemzetközi rendet”. Megmagyarázza, hogy Washington most miért tekinti Kínát a legnagyobb és félelmetes, hosszú távú ellenségének, amelyet el kell szigetelni, sötétre festeni és legyőzni.

A fenti grafikon mindent megmagyaráz. Nem csak az ellenséges diplomáciai támadásokat, amelyeket Kína hiteltelenítésére és megalázására terveztek, de az Oroszország elleni nyíltan háborús politikát is. Az embereknek ezt meg kell érteniük. Látniuk kell, hogy valójában mi történik, hogy az eseményeket el tudják helyezni azok geopolitikai összefüggéseiben.

És mik ezek az „összefüggések”?

Az összefüggés a harmadik világháborúval. Egy háború, amit teljesen megterveztek, felszítottak és (most) folytatják Washington és Washington csatlósai révén. A valóságban ez az, ami történik. Az egyre erőszakosabb tűzfészkek, amelyek Ukrajnában és Ázsiában felbukkanni látunk nem az „orosz agresszió” vagy az „ördögi Putyin” miatt vannak. Nem. Azok csak Kína üstökös szerű felemelkedésének a megakadályozását és az amerikai uralkodó szerep megőrzését szolgáló vészjósló geopolitikai stratégia valóra váltásának a jelenségei. Lehet bármi kétség efelől?

Ez is érdekelheti:  SILK: Hogyan reagálnak az ukrán állampolgárok Zelenszkij hatalombitorlására? (18+)

Nem. Semmi.

Ezért tapasztaljuk a világ újrafelosztását háborúzó tömbökre. Ezért látjuk a globalizáció 30 évének a visszaforgatását és az ellátási láncok óriási szétszaggatását. Ezért taszították Európát hidegbe és sötétségbe és az ipar erőltetett leépítésébe. Mindezeket az öngyilkos politikákat egyetlenegy célból agyalták ki, hogy megőrizzék Amerika kiemelt helyét a világrendszerben. Azért sodorják be az egész emberiséget a harmadik világháborúba; a háborúba, melyet a célból terveztek, hogy megakadályozzák Kínát abban, hogy a világ legnagyobb gazdasága legyen; a háborúba, amelyet a célból terveztek, hogy fenntartsa az USA világelsőségét. Nézzük csak meg a „World Socialist Website” egy cikkének ezt a részletét:

Edward Luce-nak a „Kína visszatartása Biden kifejezett politikai célja” c. cikke a Financial Times október 19-ei számában így kongatta meg a vészharangot:

„Képzeljük el, hogy egy szuperhatalom háborút üzent egy nagyhatalomnak és senki sem vette észre. Joe Biden e hónapban teljes körű gazdasági háborút indított Kína ellen – csupán a visszafogása mellett nem elkötelezve – de az esetek többségében az amerikaiak szó nélkül hagyták.”

„Természetes, hogy itt van Oroszország Ukrajna elleni háborúja és az itthoni infláció, hogy lekösse a figyelmet. De a történelem valószínűleg úgy fogja jegyezni Biden lépését, mint a pillanatot, amikor az USA-Kínai vetélkedés napvilágra született.”

Ráadásul a múlt héten a Biden kormány egy főtisztviselője jelezte, hogy az USA további tilalmakat készít elő Kína számára kulcsfontosságú csúcstechnikák terén. Az ÚJ Amerikai Biztonsági Központban beszélve Alan Estevezt, az Ipari és Biztonsági Kereskedelem miniszterhelyettesét megkérdezték, hogy az USA meg fogja-e tiltani Kínának, hogy hozzájuthasson kvantum információtechnikai, biotechnikai és mesterséges intelligencia technikai szoftverekhez és fejlett algoritmusokhoz. Estevez elismerte, hogy ezt már komolyan vizsgálták. „Végül fogunk tenni valamit ezen a területen. Ha szeretnék fogadni, rá merném tenni a pénzemet” – mondta.

Luce a hivatkozott cikkét a következő kijelentéssel zárta:

„Hogy Biden szerencsejátéka eredményes lesz-e? Nincs ínyemre a kilátás, hogy kitaláljam. A világ egy kis nyöszörgéssel változott meg jobbra, vagy rosszabbra, de nem robbanással. Reméljük, hogy így is lesz.”

(“Biden’s technology war against China”, World Socialist Web Site)

 

Még egyszer nézzük meg a grafikont. Mit mond nekünk?

Az első, amit elmond, hogy az ellenségeskedés, amit Ukrajnában látunk (és Tajvanban is) visszakövethető a világgazdaság alapjaiban történt változásra. Kína erősödik. Azon az úton van, hogy egy évtizeden belül megelőzi az USA gazdaságát. A növekedésből bizonyos előnyök származnak. Mint a világ legnagyobb gazdasága, természetes, hogy Kína lesz az ázsiai térségben a főhatalom. Mint Ázsia térségi főhatalma képes lesz arra, hogy a térségi vitákat saját előnyére rendezze és törvénytelenítse az USA térség- és világméretű vezető szerepét.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: A magyar hősök napja... kivételekkel...

 

Látjuk már a bajt?

Az USA majd két évtizedig a külpolitikáját az „erők visszaállításának” terve szerint irányította, amit úgy neveztek, hogy „fordulat Ázsiához”. Röviden, az USA szándékozik a fő játékos lenni a világ legnépesebb és legvirágzóbb térségében, Ázsiában. Látjuk, hogy Kína növekedése hogyan siklatja ki Washingtonnak a jövőt illető terveit?

A dolog úgy áll, hogy Washington nem hagyja ezt harc nélkül megtörténni. Washington nem hagyja, hogy Kína kiszorítsa a piacról, amelyet ő szándékozott uralni. Ez nem fog megtörténni. Ha úgy gondolja, hogy ez megtörténhet, gondolja át még egyszer. Az Egyesült Államok háborúba lép egy olyan forgatókönyv elkerülésére, amely szerint Kína mellett „másodhegedűs” lesz. Már tény, hogy a külpolitikai intézményrendszer eldöntötte, hogy az USA katonailag fogja Kínát e célból megtámadni.

A mi tételünk egyszerű: azt gondoljuk, hogy elkezdődött a harmadik világháború. Ez minden, amit mondunk. A zűrzavar, amit Ukrajnában látunk, csupán az első sortűz a harmadik világháborúban, amely már elszabadított egy példa nélküli energiaválságot, egy világméretű élelemezési bizonytalanságot, széles körű és kézben tarthatatlan inflációt, a szélsőséges nacionalizmus újraéledését és a világ újbóli felbomlását hadviselő tömbökre. Milyen egyéb bizonyíték kellene még?

És ez mind gazdaság. Ennek az ellentétnek az eredete visszakövethető a világgazdaság szeizmikus megváltozására, Kína fejlődésére és az Egyesült Államok elkerülhetetlen hanyatlására. Egy esemény, amelynek során az egyik birodalom felváltja a másikat. Természetesen egy ilyen nagyságrendű átmenet tektonikus változásokat von maga után a földtekén a hatalom eloszlásában. E változások során újabb tűzfészkek keletkeznek, még több pusztítás és az atomháború fenyegető kilátása. Pontosan ez az, ahogy a dolgok alakulnak.

 

De hogyan magyarázza meg a grafikon, hogy mi történik Ukrajnában?

Washington ukrajnai csatlós háborúja ténylegesen nem Oroszország, hanem Kína ellen folyik. Oroszország nem egyenrangú versenytárs és nem rendelkezik olyan gazdasági javakkal, hogy helyettesíthetné az Egyesült Államokat a világrendben. Az Északi Áramlat azonban nagy kockázatot jelentett az USA számára, mert nagyon erősítette Oroszország kapcsolatait az EU-val és különösen Európa ipari motorjával, Németországgal. A Moszkva-Berlin szövetséget – amely kölcsönösen előnyös és a német jólét kulcsa volt – el kellett szabotálni, hogy megakadályozzák a további gazdasági integrációt, amely a földrészeket közelebb hozta volna egymáshoz a világ legnagyobb szabadkereskedelmi földsávjába. Washingtonnak ezt meg kellett állítania, hogy megőrizze gazdasági fojtófogását Európán és megvédje a dollárt, mint a világ tartalékvalutáját. Ennek ellenére senki sem számított arra, hogy az USA maga fogja felrobbantani a csővezetéket az ipari terrorizmusnak a történelemben legnagyobbnak látszó műveletével. Ez valóban megrendítő volt.

Ez is érdekelheti:  "Orbánt ki kell nyírni!" - üvöltötte poloska egyik rajongója (videó)

A lényeg, Washington Oroszországot akadálynak látja az ő „fordulat” tervében, hogy bekerítse, elszigetelje és gyengítse Kínát. De nem Oroszország a legnagyobb fenyegetés az USA világelsőségére. Közel sem. Ez a megjelölés Kínát illeti.

A harmadik világháborút Kína, nem pedig Oroszország megfékezéséért vívják. Az ukrajnai háború az sugallja, hogy a külpolitikai elitek közt általános az a vélemény, hogy az út Pekingbe Moszkván keresztül vezet. Ez közmegegyezésnek látszik. Más szavakkal az USA hatalomkufárai gyengíteni akarják Oroszországot, hogy katonai támaszpontokat szórjanak szét Ázsiában. Végül a katonaságot veszik elő, hogy rákényszerítse Washington gazdasági uralmát az új, ázsiai alattvalókra. Ha eljön egyáltalán az a nap.

Azt gondoljuk, hogy nagyon valószínűtlen, hogy Washington nagyratörő terve sikeres lesz, de nincs kétségünk, hogy mégis nekilátnak. Valószínűleg tízmilliók fognak meghalni abban a kétségbeesett kísérletben, hogy az órát visszaigazítsák az elszállt „egypólusú pillanatra” és a hasonlóan rövid életű Amerikai Évszázadba. Ez minden értelmet meghaladó tragédia.

Írta: Mike Whitney 2022. november 3.
Fordította: Dohán Mihály – Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A grafikon, mely mindent megmagyaráz

  1. A római birodalom bukását a szüntelen háboruskodás, és az ellenfelek növekvő száma eredményezte.
    Ha az USA ellenségeinek a száma (potenciálja) meghaladja az USA szövetségesinek számát (potenciálját), törvényszerűen megbukik minden katonai erőre felépített világ(RÉSZ) birodalom.Kérdéses, a szövetségesek mekkora hányada áldozza fel magát aegy lszálló ágban lévő ex-birodalmi érdekekért.Ukrajna talált olyan kalandort, aki a nép szolgájának jelmezébe bújva népének hóhéra kett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük