KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Gazprom kénytelen csökkenteni az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást: az ukránok leállították a Sokhranivkai tranzitot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Gazprom bejelentette, hogy mától csökkenti az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítást. Az ukrán GTS Operator egy nappal korábban bejelentette, hogy vis maior okok miatt leállítja az orosz gáz tranzitját a két ország határán található két átvételi pont egyikén. A Gazprom szerint ezt semmi sem indokolja.

Ma 18 százalékkal, 88 millió köbméterről 72 millióra kell csökkennie az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitjának az előző naphoz képest.

Az üzemeltető előző nap azt nyilatkozta, hogy Ukrajna nem tartja ellenőrzése alatt a Szohranivka pontot és a Novopskov határkompresszor állomást, és május 11-én 07:00 órától leállítja a gáz fogadását ebben az irányban. Kijev azt javasolta, hogy a tranzit mennyiségét Szudzsára helyezzék át. A Gazprom képviselője, Szergej Kuprijanov azt mondta, hogy a cég nem lát vis maior körülményt és a gázmennyiségek más helyre való áthelyezése technikailag lehetetlen. Tegnap, május 10-én 64 millió köbméter szállítását tervezték Sudzsán és 24 millió köbmétert Sokhranivkán keresztül.

A szlovák Eustream szolgáltató adatai alapján május 11-én 07:00 óra után is folytatódott az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitja, de a mai szállítások nominálása csökkent 67 millió köbméterre. Tegnap még csaknem 83 millió köbmétert szállítottak Szlovákián keresztül Nyugat-Európába. Az orosz gáz Ukrajnán keresztül Európába történő tranzitja szempontjából a Szlovákán keresztüli menő vezeték az elsődleges szállítási közeg.

Nem tudni, hogy a Gazprom a kiesett mennyiségeket – ha azt európai fogyasztók megrendelik -, más szállítási útvonalakra áthelyezi-e. A német Gascade szolgáltató például mára nem küldött ilyen jelzést a Lengyelországon át Németországba vezető Jamal-Európa gázvezetékre vonatkozóan.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: