KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A gabona útán itt az újabb: az ukrán csirke is fenyegeti az uniós termelőket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A francia baromfitenyésztők veszteségeket szenvednek el az ukrán termelőkkel folytatott „tisztességtelen verseny” miatt – mondta Jean-Michel Schaeffer, az Anvol csirkehús-beszállítók szövetségének elnöke a Le Figaro című napilapnak.

Arra panaszkodott, hogy az olcsó ukrán baromfi beáramlása a helyi termelőket sújtja, ami Franciaországban és sok más uniós országban tipikusan családi vállalkozás.

Eközben az ukrán exportőrök más „kategóriába” tartoznak. A csirkeeladásokból származó nyereség nem az „ukrán néphez”, hanem az ország legnagyobb baromfigyártójához, az MHP-hoz kerül – hangsúlyozta Schaeffer, és sürgette az Európai Bizottságot, hogy védje meg a hazai termelőket.

„A sajnálatos [ukrajnai] konfliktus előtt havonta körülbelül 10 000 tonna baromfit importáltunk, most pedig havonta 20 000-ret vagy még többet. Ez tényleg sokkoló”

– mondta.

Szerinte az új ukrán beszállító óriás destabilizálta az EU egységes piacát. A háború sújtotta ország termelői a kereskedelmi akadályok hiánya és az Ukrajnában nem alkalmazott uniós termelési szabványok hiánya miatt alacsonyabb költségekből képesek a terméket előállítani.

Egy kilogramm csirkehús a francia termelőknél körülbelül 4,80 euróba (valamivel több mint 5 dollár), míg az ukrán baromfi kilogrammja 2,40 euróba kerül, ami Schaeffer szerint „tisztességtelen versenyt” jelent.

Az egész blokkban szenvednek a gazdák az ukrán termékek példátlan áradatától,

„legyen szó a németekről, a hollandokról, a lengyelekről – mindenki ugyanabban a helyzetben van, amikor az ukrán csirkéknek ez az özöne destabilizálja az egész piacot”

– mondta.

Tavaly az EU feloldotta az ukrán mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó vámokat és kvótákat, hogy Kijevet anyagilag segítse. Az uniós országokban azonban belföldi tiltakozásokkal léptek fel a termelők a kialakult helyzettel szemben, mivel a gazdák nehezen tudták felvenni a versenyt az olcsóbb importtal.

Lengyelország volt az első, amely megtiltotta az ukrán termékek behozatalát, majd Románia, Bulgária, Magyarország és Szlovákia következett.

Májusban az Európai Bizottság „ideiglenes megelőző intézkedéseket” vezetett be az ukrán importra, hogy enyhítse a szomszédos uniós országokban tapasztalható árzuhanás hatásait.

Az ukrán búza, kukorica, repcemag és napraforgómag Lengyelországba, Magyarországra, Romániába, Szlovákiába és Bulgáriába történő behozatalára vonatkozó uniós tilalom szeptember 15-én jár le.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt kép: illusztráció / ©  Getty Images / EMS-FORSTER-PRODUCTIONS

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: