KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A franciák besokalltak az ukrajnai fegyveradományoktól

Nem tudjuk a végtelenségig ellátni Ukrajnát fegyverekkel a saját hadseregünk kárára – ismerte be a francia hadügyminiszter vasárnap. A franciák – más nyugati államokkal együtt – arra törekszenek, hogy magáncégek bevonásával és a helyi gyártás felpörgetésével oldja meg Ukrajna a fegyverkészletei feltöltését.

Egymásnak adták a kilincset a védelmi cégek képviselői Kijevben a héten, részben a Defense Industries Forum névre keresztelt pénteki kiállítás miatt, részben a francia védelmi miniszter és a védelmi cégek képviselőiből álló delegációja révén – számol be róla a Politico hírportál.

Nem vonhatunk el a végtelenségig forrásokat a fegyveres erőinktől, különben saját védelmi képességeinket és csapataink kiképzési szintjét károsítjuk

– mondta Sebastien Lecornu a francia televíziónak múlt vasárnap.

A franciák szeretnék az ukránoknak nyújtott támogatást a fegyveradományoktól a védelmi cégekkel kötött szerződések és a közös gyártás felé terelni, és ezzel nincsenek egyedül. A héten a német versenyhivatal jóváhagyta a Rheinmetall közös vállalkozását egy állami tulajdonú ukrán védelmi céggel.

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója kifejezte azon szándékát, hogy a vállalat következő generációs Panther harckocsiját (évente akár 400 darabot) Ukrajnában gyártaná. Bár a Panther még csak prototípusként létezik, az új harckocsit a vállalat a Leopard 2 utódjának szánja.

A briteknél is hasonló törekvéseket láthatunk. Mint arról beszámoltunk, nemrég Európa legnagyobb védelmi cége, a brit székhelyű BAE Systems két megállapodást is aláírt az ukrán illetékesekkel.

„Az első megállapodás […] megnyitja az utat a vállalatnak, hogy az ukrán fegyveres erőkkel (AFU) együttműködve megértse és támogassa a jövőbeli haderőstruktúrát és képességigényeket, valamint segítsen az ukrán ipari bázis újjáélesztésében. A második megállapodás erre a támogatásra épül, és keretet teremt a BAE Systemsnek, hogy közvetlenül Ukrajnával együttműködve feltárja a potenciális partnereket, és azt, hogy végül hogyan lehetne elősegíteni a 105 mm-es könnyű lövegek gyártását az országban. A BAE Systems létrehozott egy helyi egységet, amely készen áll az ilyen törekvések támogatására” − áll a cég közleményében.

Ez is érdekelheti:  Elon Musk lemondásra szólította fel a titkosszolgálat vezetőjét, miután Trump ellen merényletet kíséreltek meg

Ezen a héten Kijevben a francia védelmi cégek tüzérségre, páncélozott járművekre, drónokra és aknamentesítésre vonatkozó szerződéseket kötöttek Ukrajnával − többek között a háború sújtotta országban való együttműködésről.

A francia Arquus cég csütörtökön szándéknyilatkozatot írt alá a páncélozott személyszállító járművek karbantartásának biztosítására a helyszínen, és a jövőre vonatkozóan egy gyártóüzem felállítása is szóba került − számolt be róla a Le Figaro francia napilap. A Caesar önjáró löveg gyártója, a Nexter vezérigazgatója, Nicolas Chamussy szintén a francia lapnak nyilatkozott arról, hogy helyi partnert keresnek a karbantartásra irányuló közös vállalkozás létrehozásához.

A La Croix hírportál beszámolója szerint a Vistory nevű francia startup két 3D-nyomtató üzemet fog építeni a pótalkatrészek gyártására.

Úgy tűnik, az ilyen megállapodások az ukránoknak sincsenek ellenére. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején közösségi oldalán azt írta, a cél „a közös gyártás és az együttműködés fellendítése Ukrajna és partnereink megerősítése érdekében”. Hasonlóan fogalmazott néhány héttel ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, amikor azt írta „a saját fegyvergyártás fejlesztése prioritás”.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: llusztráció (Fotó: Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük