KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A svéd kormány beveti a hadsereget a bandaháborúk letörésére

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A svéd miniszterelnök csütörtökön beszédet intézett a nemzethez a drámai mértékű erőszakhullám miatt – írják a helyi lapok és a nemzetközi hírügynökségek. Ulf Kristersson közölte, készek bevetni a katonaságot a bandaháborúk letörésére, és a kialakult helyzetért a korábbi szociáldemokrata kormányokat hibáztatta. Úgy vélte: a felelőtlen bevándorlási politika és a kudarcba fulladt integráció miatt került veszélybe a lakosság biztonsága – számolt be a Ripost.

A miniszterelnök beszédét azzal kezdte, hogy nehéz időszak előtt áll Svédország, és a bandaháborúk áldozatainak hozzátartozóira gondol.

„Mostanra egyre több gyermeket és fiatalt érint a durva erőszak. Svédország még soha nem látott hasonlót, Európa más országai sem látnak hasonlót” – mondta.

Szeptember volt a leghalálosabb hónap az elmúlt négy évben. Összesen tizenegy embert lőttek agyon, ezen belül egy nap alatt három ember lett erőszak áldozata Stockholmban és Uppsalában – írták.

„Vadászunk a bandákra, és legyőzzük a bandákat” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ennek érdekében változtatni fognak a hatályos jogszabályokon.

„A svéd jogszabályokat nem bandaháborúkra és gyerekkatonákra tervezték, de ezen most változtatunk” – közölte.

A svéd kormány be akarja vetni a fegyveres erőket a csoportos erőszak letörésére. De a katonaság nem rendelkezik olyan hatáskörrel, mint a rendőrség – írja a lap.

„A fegyveres erők nem alkalmazhatnak kényszert és erőszakot egyénekkel szemben” – mondta Marika Ericson, a Norvég Védelmi Egyetem munkatársa.

„Ha a kormány azt akarja, hogy a honvédség is beavatkozhasson, erőszakot vagy kényszert alkalmazhasson például letartóztatásokkal kapcsolatban, akkor lehet, hogy törvényt kell módosítania – a csoportos erőszakot pedig terrorizmusnak kell minősítenie” – fogalmazott.

MH

Kiemelt kép: svédországi zavargás / TT News Agency via AFP/TT News Agency/Johan Nilsson

Ez is érdekelheti:  Halálba küldött milliókról szólt Medvegyev

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük