KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A dzsungel könyve megcímkézve

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Elavult címkét kapott az 1967-ben készült Dzsungel könyve című amerikai rajzfilm a Sky online tv csatorna besorolásában. A filmről szó szerint ezt írják a címkén: „A film elavult hozzáállású nyelvi és kulturális ábrázolásokkal rendelkezik, amelyek ma sértőek lehetnek.”

Azonban nem csupán ez az egy film, hanem számos további klasszikus is megkapta ezt a bélyeget. Vajon mi lesz a következő lépés. Betiltják Mauglit? A hülyeségnek nincs határa és az utóbbi hetekben vészesen és kórosan terjed.

Az esetről részletesebben a Filtett.ro számolt be:

„Elavult” címkét kapott több filmklasszikus

Az angol Sky online tévécsatorna „outdated attitudes” (kb.: „elavult hozzáállás”) jelzéssel látott el több filmet, köztük A dzsungel könyvét (Jungle Book, 1967) az Álom luxuskivitelben-t (Breakfast at Tiffany’s, 1961), A bolygó neve: Halált (Aliens, 1986) és Az utolsó szamurájt (The Last Samurai, 2003).

Az online felületen összesen 16 film esetében, ugyanott, ahol pl. a film erőszakosságára figyelmeztetnek, megjelenik egy jelzés, amely szerint: „Ez a film elavult nyelvezetet és kulturális ábrázolásmódokat tartalmaz, amelyek ma bántóak lehetnek.”

A megjegyzés a már említett filmeken kívül felkerült az 1941-es Dumbó és az eredeti Aladdin rajzfilm, a Kincsvadászok (The Goonies, 1985) című családi kalandfilm, a Christopher Walken-féle Szerva itt, pofon ott (Balls of Fury, 2007), a Szerepcsere (Trading Places, 1983) című Eddie Murphy-vígjáték, az Arábiai Lawrence (Lawrence of Arabia, 1962), A jazzénekes (The Jazz Singer, 1927), a Shirley Temple-főszereplésével készült The Littlest Rebel (1935) és a korábban is nagy port kavart Elfújta a szél (Gone With the Wind, 1939) adatlapjára is.

A Sky szóvivője a Variety kérdésére elmondta, hogy „A Sky elkötelezetten támogatja a rasszizmusellenességet és népszerűsíti a diverzitást mind a képernyőn, mind a képernyő mögött. Folyamatosan át-átnézzük a SKy csatornáin megjelenő tartalmakat, és lépünk, ahol szükséges, további információkkal látjuk el a vásárlóinkat, hogy tájékozottan dönthessenek arról, hogy milyen filmet vagy tévéműsort nézzenek.” A Sky mostanig 10 millió fonttal támogatta a rasszizmus elleni küzdelmet. A szolgáltató a cég minden szintjén növelni tervezi a feketés és egyéb kisebbségek arányát.

Ez is érdekelheti:  Nagy István: a magyar mezőgazdaság kitörési pontja a minőségi termelés

Mindez nem egészen egy hónappal követi az amerikai George Floyd nemzetközi felháborodást és kultúrharcot kiváltó halálát.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük