A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A csernobili atomerőmű állapotáról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrajnai orosz hadművelet nem okozott kárt a megszűnt csernobili atomerőműben – erősítette meg pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A londoni székhelyű befektetési bank hozzátette, hogy az 1986-os nukleáris katasztrófa helyszínén az alapvető karbantartási munkálatok folyamatban vannak.

„Jelenleg az az információnk, hogy a kiégett üzemanyag-tároló (ISF2) meglévő infrastruktúrája nem sérült meg és az alapvető üzemeltetési és karbantartási feladatok elvégzése folyamatban van” – áll az EBRD Reutersnek adott nyilatkozatában.

Csütörtökön az orosz erők Fehéroroszországból behatoltak az észak-ukrajnai szellemvárosba és elfoglalták az egykori erőművet, miközben Kijev azt állította, hogy heves harcok zajlottak a területen. A csernobili erőműben a történelem legtragikusabb nukleáris katasztrófája történt 1986-ban, amikor a negyedik reaktor összeomlott. Moszkva pénteken megerősítette, hogy ellenőrzése alatt tartja a területet.

Az ukrán nukleáris hivatal és a belügyminisztérium korábban azt állította, hogy megnövekedett a sugárzás szintje a megszűnt erőmű területén. A Reuters által idézett szakértők nem voltak biztosak az okokban, de azt feltételezték, hogy a nehéz katonai felszerelések mozgó egységek felverték a radioaktív port, ami bekerült a levegőbe.

Kiemelt kép: A csernobili atomerőmű és a megsemmisült negyedik reaktor szarkofágja fölé épített óriási védőkupola. © GENYA SAVILOV / AFP 

RT nyomán

NIF

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: