KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A csapatoknak a Donbasszba való vezénylésével a fékevesztett Zelenszkij újból megpróbálja igazolni önmagát

A csapatoknak a Donbasszba való vezénylésével a fékevesztett Zelenszkij újból megpróbálja igazolni önmagát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Donbassz határainál összevont orosz csapatok létszámát senki sem tudja. Ám – a kijevi aggodalmakkal ellentétben – Oroszország nem tervez semmiféle támadó hadműveleteket. Ezt Alekszandr Golc, a „Jezsednyevnij Zsurnal” („Napi Hírlap”) nevű orosz ellenzéki hírportál főszerkesztője, egyben katonai tudósítója állítja.

„Nem tudni, milyen létszámú egységeket vontak össze a Donbassz határánál. Ha amerikai források 4 ezer katonát említenek, úgy ukrán tábornokok ennek mintegy az ötszörösét emlegetik. A legutolsó adatok szerint 28 zászlóalj szintű taktikai csoportról van szó.
Emlékeztetnék rá, hogy ha 2014-ben mintegy 40 ezer katonát vontak össze a határoknál (1), akkor most úgy 20-25 ezerről lehet beszélni – ha hinni lehet az ukrán forrásoknak. Úgyhogy egy nagyszabású támadáshoz az erők nem elegendők” – állapította meg az újságíró.
Golc ennek során megjegyzi, hogy Zelenszkij ukrán elnök – aki, végülis, nem teljesítette azt a választási ígéretét, hogy a Donbasszban véget vet a háborúnak – most azt igyekszik megmutatni, hogy kész ezt erőnek erejével megtenni. És ezért látványosan fegyvereket irányít a tűzszüneti elválasztó vonalhoz.
„Gondolom, jelenleg mindkét fél azt igyekszik demonstrálni, hogy készek a katonai eszkalációra. (2) Mindkét félnek megvannak erre az indítékai. Zelenszkijnek aktivitást kell felmutatnia, és demonstrálnia, hogy kész valahogy elrendezni a problémát a Donbasszban, ahogy azt ő ígérte is. Márpedig az idő múlik, és semmi javulás. Sőt, minden egyre csak rosszabb.
Oroszországnak pedig cseretárgyra van szüksége a nyugati államokkal folytatott alkudozásban. Moszkvának ma nem áll semmi olyasmi a rendelkezésére, ami körül alkudoznia lehetne. Gyanítom, hogy a konfliktus eszkalálódásának a veszélye az, ami a Nyugattal való alkudozás tárgya lesz. Úgyhogy mindkét félnek megvannak a maga okai” – összegezte az újságíró.
Mint emlékezetes, többször is hírt adtunk arról. hogy az ukrán hadsereg nehéztechnikát és tiltott lőszerfajtákat koncentrál a Donbasszban. A maga részéről Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) közölte, bármiképpen alakulnak is az események, az ország hadserege mindenre felkészült.

Ukrajna „robbanásveszélyes térséggé” válik: a Kreml megmagyarázta, hogy miért vannak ott a csapatok

A Kremlben kommentálták az ukrán határnál történő csapatösszevonásokat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ezt azzal magyarázta, hogy a szomszéd ország robbanásveszélyes térséggé változik.
A Novosztyi tájékoztatási ügynökség idézi a szóvivő szavait. „Ukrajna ismét potenciálisan nagyon labilis térséggé változik. És, természetesen, bármely olyan ország, amely egy labilis, egy veszélyes, robbanásveszélyes térséggel határos, az megteszi a szükséges lépéseket önmaga biztonságának szavatolására”.
Korábban Peszkov már kommentálta a csapatmozgásokról szóló híreket. Akkor kijelentette, hogy a hadsereg arrafelé halad, amerre azt szükségesnek tartja. (3)
Ma reggel hírül adtuk, hogy Oroszország „Iszkander” rakétákat irányított az ukrán határhoz.
Megjegyzések:
(1) 2014 áprilisában Putyin elnök, hadgyakorlat címén egy hónap alatt kétszer is az ukrán határhoz vezényelt csapatokat – hogy aztán pár nap elteltével visszavonja őket onnan. Másodszor április 29-én rendelte vissza őket – noha akkor már mindenki tudta, hogy május elseje után az ukrán hadsereg megindul a Donbassz ellen. Június elején pedig, Porosenkó megválasztását követően – amikor mindenki azt latolgatta, hogy hajlandó lesz-e az újdonsült elnök fenntartani a fegyverszünetet – Putyin visszaadta az orosz parlamentnek azt a felhatalmazását, ami feljogosította őt orosz csapatoknak az ország határain kívül történő bevetésére is.
(2) Az utóbbi időben, mindkét félről, jó pár szakértő értetlenkedett a miatt, hogy a felek – az ilyenkor szokásos titkolózás helyett – miért mozgatják csapataikat, fegyverzeteiket szinte tüntető nyíltsággal, mindenki szeme láttára. Az itt közölt felvetés magyarázatul szolgálhat erre. Jelezve azt is: az orosz államfő – a probléma rendezése helyett, szokás szerint – folytatja zavaros geopolitikai játszmáit. Arra építve, hogy egyszer csak kidől mellőle mindenki, és a fizikailag, idegileg, lelkileg kimerült, kivérzett felek a végén ráhagynak már mindent.
(3) A szóvivő így legutóbb mindannyiunk kedvenc Merkel kancellár asszonyának felelt be, aki a minap követelte az orosz csapatmozgások leállítását.
Csikós Sándor – NewsFront
Ez is érdekelheti:  Bayer Zsolt "ócska, aljas, undorító, szar alaknak” nevezte Magyar Pétert

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük