BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A brit repülőgép-hordozó nem tudott elindulni a kikötőből a NATO-hadgyakorlatra

A HMS Prince of Wales nem tudott elindulni a hidegháború óta legnagyobb NATO-gyakorlatra – közölte a brit védelmi minisztérium. Ez már a második meghibásodás, amely a Királyi Haditengerészet repülőgép-hordozóját érinti egy héten belül.

Testvérhajója, a HMS Queen Elizabeth eredetileg a Nordic Response 2024 gyakorlat élére lett volna állítva, amelyre márciusban mintegy 40 NATO-hadihajó gyűlt volna össze Norvégia partjainál, és az Egyesült Államok irányította katonai blokk szélesebb körű Steadfast Defender 2024 gyakorlatának haditengerészeti eleme lesz. A hadihajó hadgyakorlaton való részvételét azonban az utolsó pillanatban, február 4-én törölték, miután problémát fedeztek fel a jobb oldali hajócsavar tengelykapcsolójával.

A HMS Queen Elizabeth helyettesítésére a HMS Prince of Wales lett volna kijelölve, de szintén nem tudta elhagyni a kikötőt a tervezett időkereten belül.

Vasárnap bámészkodók gyűltek össze a portsmouthi kikötőben, hogy végignézzék a 3 milliárd font (mintegy 3,8 milliárd dollár) értékű hadihajó kihajózását. A kikötő torkolatát az eljárásnak megfelelően már lezárták a forgalom elől, amikor bejelentették, hogy a repülőgép-hordozó indulása késik.

A brit védelmi minisztérium nem indokolta a döntést, szóvivője csak annyit közölt, hogy “a HMS Prince of Wales repülőgép-hordozó a megfelelő árapály- és időjárási viszonyok függvényében hamarosan kihajózik Portsmouthból”.

A The Times beszámolt arról, hogy szombat este kisebb üzemanyag-szivárgás volt az anyahajó fedélzetén, de azt nem tudta megmondani, hogy az incidensnek köze van-e a hajó indulásának késéséhez.

A HMS Prince of Wales-t különböző műszaki problémák gyötrik, mióta 2019-ben üzembe helyezték. Az 1400 tengerészből álló, a NATO legújabb F-35B többcélú harci repülőgépének indítására is alkalmas hajó 2020-ban két alkalommal is jelentős léket szenvedett.

A második vízbetörés több ezer liter tengervízzel töltötte meg a géptermet, és 193 napos javítási munkálatokra volt szükség, amelyek 4 millió dollárnyi fontba kerültek.

2022-ben a hajócsavartengelye eltört egy nappal azután, hogy a HMS Prince of Wales elindult Portsmouthból az Egyesült Államokba. A haditengerészet tisztviselői állítólag azt okolták az incidensért, hogy a legénység elfelejtette megfelelően megzsírozni a tengelyt.

Ez is érdekelheti:  Provokáció? - Nem tarthat beszédet Orbán Viktor az Európai Parlament első plenáris ülésein

A The Times 2022 végén arról számolt be, hogy a HMS Prince of Wales szolgálatba állítása óta valójában több időt töltött javítás miatt dokkban, mint szolgálatban.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: a HMS Prince of Wales repülőgéphordozó / Fotó: cd.royalnavy.mod.uk

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük