TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A belgák el akarják venni Magyarország szavazati jogát az uniós döntéshozatalban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Politico értesülése szerint bár Belgium továbbra is támogatja, hogy Magyarország júliustól betöltse az Európai Unió soros elnökségét, remélve, hogy ezzel az Orbán-kormány az EU értékeit tiszteletben tartja, de a belga külügyminiszter ettől függetlenül úgy véli, itt az ideje, hogy az EU merészen cselekedjen, és a hetes cikk szerinti eljárás alkalmazásával felfüggessze Magyarország szavazati jogát az uniós döntéshozatalban. 

Ez is érdekelheti:  Brüsszel polgármestere elvágná az áramot a konzervatív konferencia helyszínén

Belgium, amelynek hamarosan véget ér az Európai Unió soros elnöksége, úgy döntött, hogy radikális lépéseket tesz, és arra buzdítja az EU tagállamait, hogy komolyan fontolják meg annak a lehetőségét, hogy Magyarországot megfosszák a szavazati jogától, amikor a júliustól átveszi az elnöki posztot. E javaslat már többször is felmerült az elmúlt évek során, de a magyar soros elnökség közeledtével most újra terítékre került. De mára a brüsszeli kormányt igencsak zavarhatja, hogy a budapesti kabinet békepárti álláspontot képvisel az orosz-ukrán háború nyomán.

Egy olyan Európánk van, amely nehezen halad előre, és sajnos néhány állam – különösen az egyik állam – egyre inkább blokkoló és vétós hozzáállást alkalmaz

– mondta Hadja Lahbib belga külügyminiszter, aki lelkes támogatója az EU hetes cikk szerinti eljárás előmozdításának Budapest ellen.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárást az Amszterdami Szerződés vezette be 1997-ben. A 7. cikk (1) bekezdése szerint a Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fenn áll az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázata és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, vagy az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja. Az Európai Parlament 2018-ban indította el Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás első szakaszát, de a folyamat megrekedt.

„Úgy gondolom, hogy bátornak kell lennünk a döntésekhez: […] aktiváljuk a 7. cikket egészen a végéig, amely előírja a vétójog végét” – tette hozzá a politikus. Vagyis a háborúellenes magyar kormánytól elvennék a vétójogot.

Mandiner

Kiemelt képen: belga zászló / kép: wonderfulengineering.com

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük