KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nem mondhatnak le az ukrán képviselők, mert a Nép Szolgája nem engedi

Számos ukrán parlamenti képviselő szeretne lemondani mandátumáról, azonban megtiltották ezt számukra, mivel a kormánypárt úgy vélekedik, hogy minden törvényhozónak folytatnia kell a munkát – mondta David Arakhamia, a kormányzó Nép Szolgája párt frakcióvezetője párt vezető képviselője egy hétfői tv interjúban.

A jelenlegi, kilencedik Verhovna Rada (Ukrajna parlamentje) 2019 júliusában került megválasztásra a Volodimir Zelenszkij elnök által beiktatását követően kiírt előrehozott választásokon. A Nép Szolgája párt, amelyet azért hoztak létre, hogy az egykori komikus beléphessen a politikába, példátlan többséget szerzett. A hadiállapot megakadályozta az egykamarás nemzeti törvényhozás idei megújítását, a választások elhalasztásával, ezzel gyakorlatilag meghosszabbítva annak ötéves mandátumát.

Arakhamia, aki a törvényhozás megalakulása óta vezeti a kormánypártot a törvényhozásban, arról beszélt, hogy milyen nehézségekkel járna a parlamenti működés, ha a képviselők száma egyre csak csökkenne. A múlt héten három lemondást erősítettek meg, így a 450 fős testületnek jelenleg mindössze 400 tagja van. A mandátumot akkor vonják vissza, ha legalább 226 képviselő (többség) megszavazza azt.

“Valójában sokkal többen akarnak kilépni a parlamentből, azonban ezt nem engedjük nekik, azt mondjuk, hogy nem szavazzuk meg a lemondásukat” – magyarázta Arakhamia a nézőknek. A jelenlegi képviselőknek – tette hozzá – “a végsőkig kell maradniuk, és olyan jogszabályokat kell elfogadniuk, amelyekre az államnak szüksége van”.

A 2019-es választásokon Zelenszkij pártja a 424 megpályázott mandátumból 254-et szerzett meg, mivel a Krím és a Donbassz egyes részei egyaránt kívül esnek Kijev ellenőrzésén, onnan nem lehetett mandátumhoz jutni.

A mandátumok száma 2022-ben tovább csökkent, amikor az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZh) pártot, amely a második legtöbb mandátummal rendelkezett a Radában, Zelenszkij kormánya betiltotta, mert állítólag “oroszbarát” volt. Néhány képviselője hűséget fogadott a kormánypártnak, mások lemondtak, megint másoknak pedig érvénytelenítették a mandátumát, amikor az elnök megfosztotta őket állampolgárságuktól.

Ez is érdekelheti:  A szlovák EP-képviselő Oroszországba látogatott, hogy „bocsánatot kérjen a nyugati russzofóbiáért”

A Nép Szolgája párt is vesztett tagokat. Augusztusban, amikor a párt 17 képviselője mondott le. Ekkor már nem volt biztos a többsége, ezért Arakhamia azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy kénytelen lesz koalíciós partnert keresni.

Egyes ukrajnai politikai megfigyelők szerint a kormánypárt többsége már évekkel ezelőtt de facto elbukott, mivel a párt tagjaiként jegyzett több képviselő gyakran szavazott az elnök törvényjavaslatai ellen.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: David Arakhamia, a Nép Szolgája párt parlamenti vezetője 2019-ben. © Danil Shamkin / NurPhoto a Getty Images-en keresztül

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük