KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba utazott – Az USA Patriot rakétát ad Kijevnek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A hadseregében végbemenő bomlási tendenciák közepette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba utazott, hogy szerdán Biden amerikai elnökkel, Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, és az amerikai kormány védelmi és külügyminisztereivel tárgyaljon a hogyan tovább kérdésről – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

A Fehér Ház közleménye szerint a két elnök „hosszú tárgyalást” folytat majd. Zelenszkij washingtoni tárgyalása előtt egy nappal az amerikai kormány úgy döntött, hogy egy közép-hatótávolságú Patriot légvédelmi rakéta üteget ad Ukrajnának – tudatta az AP.

A Patriotok megjelenése új helyzetet teremthet a térségben, hiszen a MIM-104 rakéták nem csak légvédelemre alkalmazhatóak, és Ukrajnába telepítésük orosz ellenlépést válthat ki – jelzik megfigyelők.

Az ukrán elnök beszédet mond az amerikai Kongresszusban, hogy megköszönje az Egyesült Államok Kijevnek nyújtott sokoldalú támogatását, és további támogatásra kérje.

Hadszíntéri tudósítások szerint az ukrán hadsereg soraiban tömegesen kezdik megtagadni a harcot, ugyanakkor nem hagyják el a frontvonalat, mert attól tartanak, hogy agyonlövik őket. A luhánszki Ahmat különleges erők parancsnoka elmondta: videó felvételeik vannak arról, hogy frontvonalon maradó, de a harcot megtagadó katonákat is félrevisznek, és agyonlőnek.

Az ukrán áttörés nem csak elakadt, hanem az orosz erők folytatják előre nyomulásukat Jakovlevka, Szoledar, Artyomovszk térségében. Orosz részről T-90M Proriv (áttörés) tankokat készülnek bevonni a harcokba. A harckocsik már megérkeztek az ukrajnai orosz különleges katonai művelet körzetébe – közölte kedden a moszkvai védelmi minisztérium.

Putyin orosz elnök kedden „bonyolultnak” nevezte a kialakult harci helyzetet, mert attól tart – mint engedett rá következtetni -, hogy a küszöbön álló műveletek közepette a korábbinál kevésbé fogják tudni megkímélni a civil lakosság életét.

Fehéroroszország korlátozza a belépést az Ukrajnával és Oroszországgal határos Gomel térségbe. Az erről szóló, katonai természetűnek vélt rendeletet szerdán adták ki – számolt be róla a Magyar Békekör tudósítója.

Ez is érdekelheti:  Elnézést kért Orbán Viktortól az amerikai sztárelemző, rosszul ítélte meg Magyarországot és a kormányfőt

 

Washington, Groznij, Moszkva, 2022. december 21. szerda (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó:

Zelenszkij ma Washingtonba utazik Bidenhez és beszédet mond a kongresszusban is

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük