KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij tárgyalna és már nem a ’91-es határokat akarja, hanem a 2022-est

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij elnök jelezte, hogy Ukrajna 1991-es határaihoz való visszatérés már nem előfeltétele a Moszkvával folytatott béketárgyalásoknak, még akkor sem, ha továbbra is a saját “békeformuláját” szorgalmazza, amelyet a Kreml abszurdnak minősített.

Zelenszkij 2022-ben megtiltott minden tárgyalást a jelenlegi moszkvai vezetéssel, miután négy volt ukrán régió elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott. Azóta nyugati támogatást gyűjtött tízpontos formulája mellé, amely többek között az orosz csapatok teljes kivonását és Ukrajna 1991-es határainak visszaállítását tartalmazza, beleértve a Krímet is, valamint Moszkva jóvátétel fizetésére való kényszerítését.

A CBS-nek adott e heti interjújában azonban Zelenszkij azt javasolta, hogy nincs szükség a terület “kizárólag katonai eszközökkel” történő visszafoglalására, mondván, hogy az ukrán erőknek legalább a 2022-es status quo-t vissza kellene állítaniuk.

“Nem kell minden területünket kizárólag katonai eszközökkel visszafoglalni… Biztos vagyok benne, hogy amikor ő [Vlagyimir Putyin elnök] elveszíti azt, amit 2022 óta megszállt, teljesen elveszíti még azoknak az országoknak a bizalmát is, amelyek még mindig kétségben vannak, hogy támogassák-e Ukrajnát vagy sem”

– mondta Zelenszkij.

A Kreml hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitott az érdemi tárgyalásokra, és a diplomáciai áttörés elmaradásáért az ukrán hatóságokat okolta, akik nem hajlandók elfogadni a “valóságot a helyszínen”.

Az ukrán ellentámadás tavalyi kudarca és az orosz erők által a frontvonal mentén a közelmúltban elért területszerzések ellenére Zelenszkij azt állította, hogy amint Oroszország csatatéren kudarcot szenved, Putyin “elveszíti a hatalmat országán belül”, és kénytelen lesz párbeszédet keresni.

“És amikor készen áll majd a párbeszédre, kétségtelenül a nemzetközi feltételeknek a területeink felszabadításának, Ukrajna területi integritásának kell lennie” – tette hozzá Zelenszkij.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken felvetette, hogy Kijev a Svájc által rendezett békecsúcs után – amelynek időpontját még nem hirdették ki – diplomáciai kapcsolatba léphet Moszkvával. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt mondta, hogy Kijev ellentmond önmagának, és hogy Moszkva nem fog elfogadni egy olyan szabályrendszert, amelyet “valaki más dolgozott ki”.

Ez is érdekelheti:  Háborús hangulat van Brüsszelben - a Kossuth Rádió vendége volt ma reggel Orbán Viktor

A legutóbbi érdemi tárgyalásokat Moszkva és Kijev között 2022 tavaszán tartották Isztambulban, de azok meghiúsultak, mivel mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy irreális követeléseket támaszt. Putyin szerint az ukrán delegáció kezdetben egyetértett Moszkva néhány feltételével, de aztán hirtelen elállt a megállapodástól – állítólag azután, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök azt tanácsolta Kijevnek, hogy utasítsa el a tűzszünetet és “folytassa a harcot”, teljes nyugati támogatást ígérve.

Ukrajna nyugati támogatói ragaszkodnak ahhoz, hogy a békerendezés csak Kijev feltételei mellett valósulhat meg, és megesküdtek, hogy folytatják a fegyverszállításokat “addig, amíg szükséges”. Oroszország hangsúlyozta, hogy semmilyen külföldi segítség nem fogja megváltoztatni a konfliktus kimenetelét.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: CBS – YouTube

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük