KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij menesztette Zaluzsnijt

Csütörtökön felmentették tisztségéből Valerij Zaluzsnij tábornokot, aki az ukrán fegyveres erők főparancsnokát – számolt be a Russia Today. A lépés néhány nappal azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij elnök egy interjúban utalt a Zaluzsnij eltávolítására.

Rusztem Umerov védelmi miniszter a Facebookon tette nyilvánossá a bejelentést, és elismerését fejezte ki Zaluzsnyijnak, amiért „az egyik legnehezebb feladatot” hajtotta végre a hadsereg vezetőjeként az Oroszország elleni harcban.

„A háború nem marad a régiben. A háború változik és változnak a követelmények. A 2022-es, 2023-as és 2024-es harc három különböző valóságot jelent. 2024 további változásokat hoz, amelyekre fel kell készülnünk. Új megközelítésekre, új stratégiákra van szükség” – írta Umerov.

„Ma elfogadásra került a döntést arról, hogy szükséges az Ukrán Fegyveres Erők vezetésének megváltoztatására” – tette hozzá.

Zaluzsnij közelgő leváltásáról január végén kezdtek el pletykák keringeni, amelyek kijevi katonai és politikai forrásokból egyaránt származtak, de hivatalosan még cáfolták őket.

Múlt pénteken a Washington Post számolt be arról, hogy Zelenszkij tájékoztatta a Fehér Házat a Zaluzsnyij elbocsátására vonatkozó döntéséről, amit a kormányzat illetékesei elfogadtak. Szombaton Zelenszkij az olasz RAI TG1 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy „egy sor állami vezető leváltását” tervezi és nem csupán a hadszeregről van szó.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) figyelmeztette az elnököt, hogy egy ilyen lépés zavargásokhoz vezethet a fővárosban – jelentette szerdán az Ukrajinszka Pravda című lap ügynökségi forrásokra hivatkozva.

Pjotr Porosenko volt elnök szerdán beszédet mondott az ukrán parlamentben, amelyben azt mondta Zelenszkijnek, hogy hagyja békén Zaluzsnyijt, és kezdje a saját kabinetjével, ha úgy érzi, hogy szükség van a tisztogatásra.

Zaluzsnij volt a felelős Ukrajna 2023-as nyári offenzívájáért, amely nem érte el egyetlen célját sem, és Kijevnek több száz pótolhatatlan, nyugati szállításokból származó páncélozott járművébe és több mint 100 ezer katonájába került. A harctéri helyzet azóta is folyamatosan romlik az ukrán hadsereg számára.

Ez is érdekelheti:  Lengyelország közvetlenül részt venne az ukrán konfliktusban

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Valerij Zaluzsnijjal az Ukrajna függetlenné válásának napján tartott hivatalos ünnepségen 2023. augusztus 24-én Kijevben, Ukrajnában. © Alexey Furman / Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük