Jó, ha nem feledjük! - Ezért nem tekinthető agresszornak Oroszország

Zelenszkij kitelepítené a Donbassz oroszait

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök, – mindazoknak, akik a Donbasszt orosz földnek tekintik – azt ajánlotta, hogy költözzenek oda. Megjegyezte: aki azt hiszi, hogy a Donbassz Oroszország része lesz, az rosszul hiszi: ez a terület kizárólag ukrán terület.

„Én úgy vélem: ha te a Donbassz ideiglenesen megszállt területein (1) élsz, és úgy gondolod, hogy «a mi ügyünk igaz ügy, mi oroszok vagyunk, a mi célunk Oroszország» – akkor nagy hiba a Donbasszban maradni és ott élni tovább. Ez sohasem lesz orosz terület… Olyan ez, mint az egykor volt berlini fal. Akár így, akár úgy, az emberek, a történelem élni fog az alkalommal, és a fal le fog omlani” – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij azt ajánlotta a Donbassz lakóinak: induljanak máris Oroszországba, és keressenek ott maguknak helyet. Kijelentette továbbá, hogy Ukrajna nélkül nem lesz civilizáció ezen a területen.

Eredeti cikk: Newsua.ru

Kiemelt kép: Vladimir Zelensky Newsua.ru

Zelenszkij felégette a Donbassz felé vezető hidat

Mihail Pogrebinszkij politológus közölte: Vlagyimir Zelenszkij saját maga, a nyilatkozataival égetett fel minden hidat. Úgyhogy most örökre elfelejtheti a Donbasszt.

„No, tessék! Zelenszkij ad egy interjút a Dóm  (Otthon) tévécsatornának (2). De azok után, amit abban mondott, lesz-e még egyáltalán valaki, aki szóba áll vele? Nyújthat-e még Moszkva egyáltalán kezet neki, ha találkoznak? Persze, hogy nem. Én úgy gondolom, Zelenszkij ezzel az interjújával felégetett minden hidat. És amíg még ő az elnök, már nem is lesz, semmi, de semmi változás. Az országaink közötti kapcsolatokban már csak akkor lesz változás, ha a Bankovaján (3) a hatalom változik” – mondta a politológus.

Pogrebinszkij hozzátette: Zelenszkij korlátolt, érzelmeitől vezérelt ember.

Zaharova leápolta Zelenszkijt, annak a Donbasszról tett kijelentését követően

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök leplezetlenül hazudik a Donbassz lakóiról. Akik mostanra immár fölösleges tanúi az ő teljesítetlenül maradt ígéreteinek – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A saját Telegram-csatornáján közzétett terjedelmes írásában Zaharova leápolja Zelenszkijt. Az orosz külügyi tárca szóvivője ízekre szedte az ukrán vezetőnek azt a kijelentését, hogy Kijev nélkül, állítólag lehetetlen a civilizáció a Donbasszban (4), a két népköztársaságnak az Oroszországgal érző lakosainak pedig, „saját, jól felfogott érdekükben” el kell távozniuk Oroszországba.

A külügyi szóvivő keményen kiosztotta Zelenszkijt. Így felszólította, hogy ne dobálja meg a viszály köveivel azokat, akik korábban rá szavaztak: Közép-, Délkelet- és Dél-Ukrajna lakosait. Zelenszkij megmutatta igazi ábrázatát, és most igyekszik megszabadulni azoktól, akiket elárult – hangsúlyozta Zaharova.

„Ahelyett, hogy teljesítené – a béke megteremtésére tett – legfőbb ígéretét, ZeElnök igyekszik megszabadulni választóitól, mint teljesítetlenül hagyott ígéreteinek immár nem kívánt tanúitól” – háborog a külügyi képviselő.

Érthető, hogy a Donbassz népköztársaságainak a lakosai az orosz nép részeivé akarnak válni, ha már egyszer Ukrajna maga is azt kultiválta, hogy külső irányítástól függővé legyen – ironizált Zaharova. Ha már egyszer Zelenszkij és csapata is azon serénykedik, hogy Washington ellenőrzése alá helyezze az országot, akkor miért ne lehetne meg a Donbassz lakóinak is ez a teljességgel érthető óhajuk – összegezte a diplomata asszony.

Újságírókkal beszélgetve Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök szólt Donbassz hovatartozásáról és jövőjéről. Az ukrán vezető elismerte, hogy Kijev és Donyeck között húzódik egy fal. De  reményét fejezte ki, hogy „eljön az a történelmi pillanat”.

Megjegyzések:

(1)  Az ukránok ezen a Donbassz általuk el nem foglalt területeit értik. Ennek aránya, sajnos, már csak kb. 30 százalék.

(2)  A „Dom” („Otthon”) tévécsatorna: az ukránok által a Donbassz lakossága számára létrehozott, orosz nyelven sugárzó tévécsatorna.

(3)  Bankovaja (Bank utca). Mellékutca Kijev központjában, ahol a Minisztertanács, illetve az elnöki rezidencia található.

(4)  Zelenszkij elődje, Petró Porosenkó – még 2014-ben – ékesszólóan ecsetelte, hogy miféle civilizációt tartogatnak a Donbassz számára. Hogy ’aszongya: „A mi nyugdíjasaink fognak kapni nyugdíjat – az övékéi nem”. „A mi gyermekeink iskolába fognak járni – az övékéi a pincékben fognak kuksolni. És ez, csakis ez lesz GYŐZELMÜNK ZÁLOGA”.

Az Önök fordítója saját szemével is meggyőződhetett „Ukrajna civilizációs küldetéséről”. A három nappal korábban, a hajnali órákban aknavetőkkel lőtt lakótelepen. A vadonatúj, tán még át sem adott, de máris romos autóbusz-pályaudvarral, a sorsára hagyott virágbolttal, benne négy éve ott száradó, kísérteties látványt nyújtó halottfehér virágcsokrokkal. A porig rombolt szupermarkettel. A szétlőtt repülőtér közelében látható romos kertvárossal. És ami az „Ukrajna-féle civilizáció” csúcsa volt: egy női kolostor romjai, tűzgránátoktól kiégett templommal, illetve ukrán katonák kezétől meggyalázott temetővel, benne felborogatott, ledöntött, pöröllyel szétvert, vagy géppisztoly-sorozatokkal kilyuggatott sírkövekkel. ZE bohóc járt a Donbasszban – de csak annak az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt álló területein.

Különösen civilizált látványt nyújtottak a 85 napi ostrommal hét éve bevett Szlavjanszk városában kiásott, a várost védve elesett népfelkelők, ukrán egyenruhákba öltöztetve közszemlére tett földi maradványai. Vagy amikor Donyeck közelében, az ukránok által mindössze három hétig megszállva tartott Nyizsnyaja Krinka településen, lányoknak, fiatal asszonyoknak a tömegsírokból előkerült földi maradványai. Őket a környező településekről hurcolták a megszálló haramiák „szórakoztatására” – majd hátrakötött kezekkel lőtték bele őket, tarkón, a tömegsírokba.

Fordította: Cs. S. NewsFront

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Facebook hozzászólások

%d bloggers like this: