KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij: katonai támogatás nélkül visszavonulásra kényszerülünk

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Zelenszkij ukrán elnök pénteken tudatta, az ukrán haderő visszavonulásra kényszerül, ha a nyugati szövetségesek beszüntetik Kijev támogatását – jelentette a Reuters és a Bloomberg.

Zelenszkij kifogásolta, hogy a Nyugat figyelme megoszlik Ukrajna és a Közel-Kelet között, s Ukrajna nem kapja meg a megígért lőszermennyiséget. Különösen a 155 mm-es tüzérségi lövedékek szállítását hiányolta.

David Cameronnal, Nagy-Britannia újonnan kinevezett külügyminiszterével csütörtökön folytatott kijevi megbeszélésén az ukrán elnök arra figyelmeztette a brit diplomácia vezetőjét, hogy a világban, esetleg még Európában is bekövetkezhető újabb válságok nem tántoríthatják el a Nyugatot Ukrajna támogatásától, hiszen közös ügyről van szó, és a nyugati támogatás nélkülözhetetlen Kijevnek

Cameron így válaszolt: „Azzal, hogy itt vagyok, azt akarom mondani, hogy továbbra is megadjuk önöknek azt az erkölcsi, diplomáciai, gazdasági támogatást, de mindenekelőtt azt a katonai támogatást, amelyre szükségük van, nem csak idén és jövőre, hanem ameddig csak kell”.

A brit külügyminiszter azt is tudatta, London nem tett le céljáról, hogy integrálják a NATO-ba Ukrajnát.

Mihail Bujakevics, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bécsi orosz állandó képviseletének helyettes vezetője pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati szövetségesek hatalmi váltást készítenek elő Ukrajna élén. Megpróbálnak olyan vezetést állítani a jelenlegi helyébe, amely de facto tudomásul venné a kialakult új határokat, de biztosítaná Ukrajna Nyugathoz tartozását.

Zelenszkij az újabb orosz propaganda hadjárat részének minősítette a feltételezést, és azt mondta róla, hogy az oroszok őt akarják eltávolítani a hatalomból. „Majdan 3” névre keresztelte az oroszoknak tulajdonított tervet, és azt mondta róla, hogy a lélektani hadviselés célja az ukrán társadalom megosztása.

Megfigyelők szerint az ukrán és a nemzetközi sajtóban hírek jelentek meg a kijevi hatalmi körök belső vitáiról. köztük Zelenszkij és Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán fegyveres erők parancsnoka közti stratégiai nézetkülönbségekről.

Ez is érdekelheti:  Rettenetes: Magyarország nem került be a tíz legbiztonságosabb ország közé a queer utazók számára

A BBC kimutatása szerint 2022. február és 2023. augusztus vége között húszezer ukrán hadköteles dezertált külföldre a frontra küldése elől. A legtöbben Lengyelországba, Magyarországra, Moldáviába, Szlovákiába és Romániába menekültek. Több tízezer ukrán férfinak nem sikerült átlépnie a határt.

 

 

Kijev, 2023. november 17. péntek (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Ukrán elnöki sajtóhivatal

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük