KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij betiltja az Orosz Ortodox Egyházat is

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új intézkedéseket jelentett be, amelyek célja az Oroszországgal kapcsolatban állónak ítélt vallási intézmények betiltása. Elmondása szerint a lépés célja a nemzet “szellemi függetlenségének” megőrzése.

A nyilatkozatra akkor került sor, amikor az SZBU, Ukrajna belbiztonsági ügynöksége “elhárítási” akciót indított három régióban több ukrán ortodox egyházi helyszínen. A pénteki razziák legalább nyolc vallási helyszínt forgattak fel, azzal a céllal, hogy azonosítsák azokat a személyeket, akiket Ukrajna szuverenitásának aláásásával gyanúsítanak.

Zelenszkijék megszentségtelenítették az ortodox szent helyet, amit még a szovjetek sem mertek zargatni

Zelenszkij csütörtökön a Telegramon közölte, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülést tartott, amelynek középpontjában “bizonyos ukrajnai vallási köröknek az agresszor állammal való kapcsolatának számos ténye állt”. A tanács utasította az ukrán kormányt, hogy hozzon törvényt, amely lehetetlenné teszi “az oroszországi befolyási központokkal kapcsolatban álló” vallási szervezetek működését az országban – mondta Zelenszkij.

Közben Ukrajna vallási szféra felügyeletéért felelős állami felügyelőszervét utasították, hogy állapítsa meg, hogy az ukrán ortodox egyháznak vannak-e vallási kapcsolatai a moszkvai patriarchátussal.

A Tanács emellett az orosz különleges szolgálatokat a vallási szférában folytatott “felforgató tevékenységgel” vádolta, és utasította az összes nemzetbiztonsági szervet, hogy “azonosítsák és ellensúlyozzák” ezeket az állítólagos törekvéseket. Zelenszkij szerint Kijev több személy ellen is szankciókat fog alkalmazni, a listát várhatóan a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Az ukrán hatóságok azt is ellenőrizni kívánják, hogy a vallási szervezeteknek van-e joguk a kijevi Pecserszka Lavra kolostor területén található ingatlanok használatára – mondta Zelenszkij, nyilvánvalóan az ukrán ortodox egyházra utalva, amely jelenleg a területet használja.

A múlt héten a kolostort, amelyet Ukrajna legjelentősebb ortodox keresztény kolostorának tartanak, az SZBU megszállta. Az ügynökség közölte, hogy meg akarta akadályozni az orosz különleges szolgálatok állítólagos “felforgató tevékenységét”.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Brüsszel hátba lőtt minket, ez vérlázító!

Ukrajnában már régóta vallási feszültségek vannak, számos entitás vallja magát az igazi ukrán ortodox egyháznak, kétségbe vonva a moszkvai patriarchátus tekintélyét.

A két fő rivális frakció az Ukrán Ortodox Egyház, amely függetlennek nyilvánította magát Moszkvától, miután Oroszország megindította katonai műveletét, és az Ortodox Ukrán Egyház, amelyet az orosz ortodox egyház szakadárnak tart.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük