A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij azon siránkozott az AP hírügynökségnek, hogy a kínai elnök nem áll szóba vele

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólag azon siránkozott, hogy Hszi Csin-ping kínai vezetővel nem folytatott közvetlen tárgyalásokat azóta, hogy tavaly megkezdődött Oroszország Kijev elleni katonai offenzívája, és ezt a helyzetet szeretné orvosolni.

“Készek vagyunk találkozni vele itt” – mondta Zelenszkij az Associated Pressnek (AP) adott, szerdán megjelent interjúban.

“BESZÉLNI AKAROK VELE. A TELJES HÁBORÚ ELŐTT VOLT VELE KAPCSOLATOM, DE AZ EGÉSZ ÉV SORÁN, TÖBB MINT EGY ÉVE NINCS”.

Peking a múlt hónapban bemutatta 12 pontos útitervét az orosz-ukrán konfliktus lezárására, tűzszünetre szólított fel, és a “fenntartható európai biztonsági architektúra” kialakításán való munkálkodásra szólított fel a szankciók bevezetése és a “maximális nyomásgyakorlás” helyett a megoldás kikényszerítése érdekében.

Kína megpróbált konstruktív szerepet játszani a válságban, ellenállva az Egyesült Államok nyomásának, hogy elítélje Oroszországot és csatlakozzon a Nyugat Oroszország-ellenes szankcióihoz. Amerikai tisztviselők elutasították a kínai javaslatot, mint olyan ajánlatot, amely csak Moszkvát segítené.

Zelenszkij nyugati politikusok parádéját látta már vendégül Kijevben, köztük Joe Biden amerikai elnököt és három brit miniszterelnököt. A múlt hónapban azt mondta, hogy nyitott a kínai béketervre, de csak olyan megállapodást fogadna el, amely azt eredményezi, hogy Oroszország minden erejét kivonja ukrán területről.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy nincs információja arról, hogy a Zelenszkij rezsim valóban meghívta-e Hszit Kijevbe. Azt sem tudta megmondani, hogy a kínai elnök elfogadna-e egy ilyen ajánlatot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején Moszkvában fogadta a kínai elnököt és delegációját. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a múlt héten “nagyon aggasztónak” nevezte az orosz-kínai csúcstalálkozót. Washingtoni tisztviselők azt mondták, hogy Kína fontolgatja fegyverek küldését Oroszországnak, mondván, hogy egy ilyen lépésnek “következményei” lennének.

Orosz Hírek

Kiemelt képen Hszi Csin-ping kínai elnök / Shutterstock/PuzzlePix

One thought on “Zelenszkij azon siránkozott az AP hírügynökségnek, hogy a kínai elnök nem áll szóba vele

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: