KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kínaiak arról publikáltak jelentést, hogyan sértette meg az USA az emberi jogokat – pont az amerikai demokrácia-csúcs kezdetére időzítve

„A 2022-es év mérföldkőnek számító visszaesést jelent az Egyesült Államok emberi jogi helyzetében” – olvasható a Kínai Népköztársaság Államtanácsi Tájékoztatási Hivatala által kiadott Jelentés az Emberi Jogok Megsértéséről az Egyesült Államokban 2022-ben című dokumentumban. Az írás aznapra volt keltezve, amikor kezdetét vette az amerikai demokráciacsúcs.

„A magát »az emberi jogok védelmezőjének« címkéző Egyesült Államokban olyan »krónikus betegségek« burjánzanak, mint a pénzimádat, a faji megkülönböztetés, a fegyveres és rendőri erőszak, valamint a vagyoni polarizáció. Az emberi jogi szabályozás és az igazságszolgáltatás rendkívüli visszalépést szenvedett el, ami tovább ássa alá az amerikai nép alapvető jogait és szabadságait” – áll a kínai szerv által összeállított jelentésben.

Kínai Népköztársaság Államtanácsi Tájékoztatási Hivatala szerint „a 2022-es év mérföldkőnek számító visszaesést jelent az Egyesült Államok emberi jogi helyzetében”.

A Jelentés az Emberi Jogok Megsértéséről az Egyesült Államokban 2022-ben című dokumentumot épp aznapra, tehát március 28-ra keltezték, amikor kezdetét vette az idei amerikai demokrácia-csúcs. Mint ismert, a főszervező Egyesült Államok az atlanti szövetségi rendszerből se Magyarországot, se Törökországot nem hívta meg a találkozóra.

A kínai állami szerv jelentésében nyilvános, bárki számára elérhető forrásokra hivatkozik, igen gyakran olyan mértékadó nyugati, amerikai médiumokra, mint a CNN, a New York Times, a Wall Street Journal, a Fox, a USA Today, a Guardian vagy a BBC, de több ízben az amerikai adminisztráció nyilvános kutatásait jelöli meg forrásaként.

„A fegyveres erőszak »amerikai betegséggé« vált”

A dokumentum szerint az Egyesült Államok világelső a fegyvertartás, a fegyveres gyilkosságok és a tömeges lövöldözések terén.

A Gun Violence Archive honlap szerint az Egyesült Államokban a tömeges lövöldözések száma jelentősen megnőtt az elmúlt években. 2022-ben a fegyveres erőszak 43 341 ember halálát okozta, és 37 763 embert sebesített meg. 636 tömeges lövöldözés történt az Egyesült Államokban, ami átlagosan napi kettőt jelent. Amerika lőfegyverrel elkövetett emberölések száma nyolcszor magasabb, mint Kanadáé, 13-szor magasabb, mint Franciaországé, és 23-szor magasabb, mint Ausztráliáé.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor diplomáciai tevékenységét értékeli a Russia Today elemző publicistája

A súlyos bűncselekmények, például a gyilkosságok és a rablások száma továbbra is emelkedik. A USA Today szeptember 11-én arról számolt be, hogy 2022 első felében a Nagyvárosok Vezetőinek Szövetsége (MCCA) tagvárosaiban az emberölések 50 százalékkal, a súlyos testi sértések pedig mintegy 36 százalékkal nőttek 2019 azonos időszakához képest. A Wall Street Journal 2022. szeptember 6-án azt írta, hogy 2022 szeptemberében New Orleansban az emberölések száma 141 százalékkal, a lövöldözések 100 százalékkal, az autórablások 210 százalékkal, a fegyveres rablások pedig 25 százalékkal nőttek 2019 azonos időszakához képest. A Council On Criminal Justice 2022. július 28-i jelentése szerint 2022 első felében a rablások 19 százalékkal, a lopások pedig 20 százalékkal emelkedtek az Egyesült Államok nagyvárosaiban. A Fox News 2022. július 7-ei cikke szerint 2021 júniusa óta New Yorkban a bűnözés összességében 31 százalékkal, a nagy értékű lopások 41 százalékkal, a rablások 36 százalékkal, a betörések közel 34 százalékkal nőttek, a bűncselekmények áldozatainak száma pedig negyedévente mintegy ezerrel emelkedett. A CNN 2022. június 8-i jelentése szerint az amerikaiak 72 százaléka elégedetlen az ország bűnözés csökkentésére vagy ellenőrzésére irányuló politikájával.

„A fegyveres erőszak »amerikai betegséggé« vált” – vonták le a következtetést a kínaiak.

A teljes cikk IDE kattintva a hirado.hu oldalán olvasható

hirado.hu

Kiemelt kép illusztráció. A képen:  Narancssárga overálos aktivisták – akik azt a 35 férfit képviselik, akiket még mindig a kubai Guantanamo-öbölben lévő amerikai fogolytáborban tartanak fogva –, tüntetésen vesznek részt a Fehér Ház előtt a washingtoni Lafayette téren 2023. január 11-én.(Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük