KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vlagyimir Putyin figyelmeztette Dél-Koreát

Az orosz elnök figyelmeztetése azután hangzott el, hogy Szöül bejelentette: válaszlépést fontolgat amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megállapodást írtak alá arról, hogy kölcsönösen segíteni fogják egymást, amennyiben a másik fél országát agresszió éri.

Vlagyimir Putyin figyelmeztette Dél-Koreát, hogy „nagy hibát” követ el, ha felfegyverzi Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – írta meg a BBC pénteken. Az orosz elnök úgy fogalmazott: amennyiben Szöül úgy döntene, hogy fegyvereket szállít Kijevnek, Moszkva olyan döntéseket fog hozni, amelyek „nem fognak tetszeni Dél-Korea jelenlegi vezetésének.”

Az orosz államfő vietnami látogatása során tette egyértelművé, hogy kész felfegyverezni Phenjant, amennyiben az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is fegyverekkel látják el Ukrajnát.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy mivel a fegyverszállító országok azt állítják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, ebben az esetben Moszkva is fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy fegyvereket szállítson a világ más régióiba.

Dél-Korea mérlegel

A brit BBC felidézte, hogy Dél-Korea elítélte az Oroszország és Észak-Korea között létrejött biztonsági megállapodást, mivel az „veszélyezteti Dél-Korea nemzetbiztonságát.” Mint írták, Csang Ho-jin dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: „országa megfontolja az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatás kérdését.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentésére reagálva a dél-koreai elnöki hivatal pénteken közölte: „különböző lehetőségeket mérlegelnek az Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatban, álláspontjuk pedig attól függ, hogy Oroszország hogyan közelíti meg a kérdést.

Szöül semleges volt

Dél-Korea vezetése ezzel egyidejűleg beidézte Georgij Zinojev orosz nagykövetet, hogy tiltakozzon az orosz-észak-koreai paktum ellen. Követelték, hogy „Moszkva azonnal szüntesse be a Phenjannal való katonai együttműködést.

A BBC emlékeztetett:

Dél-Korea eddig csak humanitárius segélyt és katonai felszerelést adott át Ukrajnának, azonban nem volt hajlandó halálos fegyvereket átadni, mivel hivatalos politikája alapján nem fegyverez fel háborús országokat.

Ukrajna reménykedik

A brit lap szerint a kijevi vezetés abban reménykedhet, hogy Moszkva és Phenjan együttműködése megváltoztatja Szöul hozzáállását a halálos fegyverek szállításához. Mint írták, Ukrajna arra fogja felhasználni Vlagyimir Putyin északi-koreai látogatását, hogy fokozza a nyomást.

Ez is érdekelheti:  Lengyelek is csatlakozhatnak Orbánék pártcsaládjához

A BBC hangsúlyozta, hogy az észak-koreai vezető teljes támogatást ígért orosz partnerének az ukrajnai inváziójához.

„Egyre több bizonyíték van arra, hogy Oroszország már észak-koreai rakétákat telepített Ukrajna területére” – írták.

Mások inkább aggódnak

Pénteken kora délután szólalt meg John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője az orosz elnök észak-koreai látogatása kapcsán. Kirby úgy fogalmazott a felek megállapodása kapcsán, hogy „annak minden olyan országot aggasztania kell, amelyeiknek fontos a béke és a stabilitás fenntartása a térségben.” Ugyanakkor azt is kiemelte:

az Egyesült Államokat nem lepte meg a két ország megállapodása, mivel hónapok óta arra figyelmeztettek, hogy a két állam közös védelmi kapcsolatok kiépítésén dolgozik.

Japánban sem övezte megértés Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun megállapodását. Yoshimasa Hayashi, a japán kormány szóvivője elfogadhatatlannak nevezte a megállapodást, és úgy fogalmazott:

Tokió komolyan aggódik amiatt, hogy Putyin elnök nem zárta ki a haditechnikai együttműködést Észak-Koreával.

A BBC azt írta, hogy szakértők szerint Moszkva és Phenjan megállapodásának jelentős következményei lehetnek a világra és a régióra nézve egyaránt. Mint írták, a két Korea technikailag még mindig háborúban áll egymással és erősen őrzött határt tartanak fenn, ahol az elmúlt hetekben súlyosbodtak a feszültségek.

Emlékeztettek, hogy egy csütörtöki incidens során észak-koreai csapatok rövid időre átlépték a határt, majd visszavonultak, miután a dél-koreaiak figyelmeztető lövéseket adtak le. Kiemelték, hogy ez már a harmadik ilyen incidens volt kevesebb mint három hét alatt. A két korábbi, június 9-én és június 18-án történt incidenst a dél-koreai vezérkari főnökök szerint nem tűnt szándékosnak.

Az eredeti cikk itt olvasható.

hirado.hu

Kiemelt képen: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong-un észak-koreai vezető egy fogadáson vesz részt Phenjanban 2024. június 19-én © Sputnik / Vladimir Smirnov

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük