KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Varsó: Minszk komoly határmenti provokációra készül 📺

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettes

Komoly határmenti incidens előidézésére készül Fehéroroszország – jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn, azokra a közlésekre és felvételekre hivatkozva, amelyek a Kuznica Bialostocka határátkelőhely fehérorosz oldalán gyülekező migránstömegről érkeznek.

A fehérorosz hatóságok a határmenti helyzet eszkalálására törekednek, az utóbbi napok fejleményei mutatják, hogy “nagy incidenst akarnak előidézni, lehetőleg lövésekkel, halálos áldozatokkal” – jelentette ki Wawrzyk a lengyel közszolgálati rádióban. A külügyminiszter-helyettes ezzel a lengyel-fehérorosz határon az utóbbi időben történt incidenseket kommentálta, amely eseményeknek a határ átlépését megkísérlő migránsok mellett fehérorosz egyenruhások is szereplői voltak.

Független fehérorosz újságírók azon beszámolóival kapcsolatban, amelyek szerint az utóbbi órákban Kuznica Bialostocka határátkelő irányában fehérorosz egyenruhás fegyveresek kíséretében migránsok százai menetelnek, Wawrzyk elmondta: a lengyel hatóságok hasonló információk birtokában vannak. Feltehetően erőszakos határátlépés készül, a lengyel szervek helyzetarányosan fognak reagálni – jelentette ki.

A menetelő migránsokról készült videofelvételt közzétette a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn is a Twitter közösségi portálon. A határról érkező információkat nagyon nyugtalanítónak nevezte. “Éppen megkezdődött az eddigi legnagyobb próbálkozás a Lengyelország területére való erőszakos bejutásra” – olvasható Zaryn bejegyzésében.

A fejlemények kapcsán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délutánra válságstábot hívott össze az illetékes miniszterek, valamint a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Kaczynski részvételével.
A lengyel határőrség az utóbbi hetekben naponta többszáz határsértési kísérletet regisztrált. Az év eleje óta több mint 30 ezer ilyen próbálkozást észleltek a lengyel-fehérorosz határon, ezen belül nagyobb csoportok kísérleteit is. A térségében szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben.

MTI

Kapcsolódó:

Egyre feszültebb a helyzet: A migránsok erőszakosan próbáltak betörni Lengyelországba (frissítve) 📺

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: