KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Változtatni akar a világgazdasági játékszabályokon a 77-ek csoportja – Csúcsértekezlet Havannában a világnépesség 80 százalékát képviselő országok részvételével

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ahhoz, hogy felszámolják a szegénységet, és a világ nagyobbik részén is jól lehessen élni, változtatni kell a fejlettek érdekeit szolgáló világgazdasági játékszabályokon – foglalta össze a Magyar Békekör tudósítója annak a csúcsértekezletnek az üzenetét, amelyet a világnépesség 80 százalékát képviselő országok vezetői tartanak pénteken és szombaton Havannában.

Az ENSZ keretében működő, 134 afrikai, ázsiai és amerikai ország részvételével tartott tanácskozáson Miguel-Diaz Canel, a vendéglátó Kuba elnöke kijelentette: Eljött az ideje, hogy a Dél átalakítsa az Észak érdekei alapján szervezett világot.

     A fejlődő országok áldozatai a jelenlegi többdimenziós válságnak, a kereskedelem ciklikus zavarainak, a nemzetközi pénzügyeknek, az egyenlőtlen cserének, és a globális felmelegedésnek. A nemzetközi intézményi felépítmény ellenséges a déli országok fejlődésével szemben – mondta beszédében.

Alberto Fernández, argentin elnök szerint a világ túlnyomó részének gazdasági egyenlőségre irányuló követelésére azért nyílik nagy lehetőség, mert „a globális délen található, amire a fejlett centrumnak szüksége van”: élelmiszer, energia, ritka fémek.

A csúcson megvitatják, milyen változtatásokra, köztük nemzetközi szervezeti és intézményi átalakításra van szükség ahhoz, hogy elháruljon az akadály a Dél fejlődésének útjából.

Li Xi, Kína második embere ennek érdekében arra biztatta a fejlődőket, hogy működjenek együtt közös érdekükben.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár olyan világ mellett emelt szót, amely reprezentatívabb és jobban reagál a fejlődő gazdaságok igényeire. „A világ különböző régióiban megrendezett nemzetközi csúcstalálkozók sokasága azt mutatja, hogy világunk egyre inkább sokpólusúvá válik” – mondta.

 

Havanna, 2023. szeptember 16. szombat (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép  a 77—ek csoportjának résztvevőiról készült Havannában, 2023. szeptember 15-én.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: