KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán rabbik a hatóságokhoz fordultak Zelenszkij egykori szponzorának szabadságáért

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Igor Kolomojszkij jelenleg előzetes letartóztatásban van, emiatt 23 befolyásos ukrán rabbi nyílt levelet írt az ukrán főügyésznek, amelyben arra kérik, hogy engedje szabadon az üzletembert.

A 60 éves milliárdos, aki támogatta Volodimir Zelenszkij elnök választási kampányát, szeptember elején került börtönbe, csalás vádjával.

Kolomojszkijt azzal vádolják, hogy félrevezette a PrivatBankot, Ukrajna vezető pénzintézetét, amelynek tulajdonosa volt, mielőtt a bankot 2016-ban államosították. Az üzletember a gyanú szerint 2013 és 2014 között több mint 700 millió dollárt sikkasztott a bankból.

A rabbik azt javasolták, hogy az üzletembert engedjék ki az előzetes letartóztatásból, és helyezzék más korlátozások alá, például házi őrizetbe.

A levél aláírói azt állították, hogy a Kolomojszkij elleni vádak nem érintik a nemzetbiztonságot. Azzal érveltek, hogy tettei állítólag megakadályozták, hogy más ukrajnai régiók fellázadjanak a 2014-es Majdan puccsot követően újonnan beiktatott hatóságok ellen.

„Nem lenne túlzás azt állítani, hogy nagyrészt a dnyepropetrovszki területi közigazgatás elnökeként 2014-2015-ben betöltött pozíciójának és erőfeszítéseinek köszönhetően Ukrajna keleti része elkerülte Donyeck és Luganszk sorsát”

– áll a levélben.

Kolomojszkij további, a rabbik által felsorolt állítólagos érdemei közé tartozik emberbaráti tevékenysége, jótékonysága, valamint az ukrajnai és külföldi zsidó közösség támogatása. Úgy vélik, azt is meg kell jegyezni, hogy az üzletember nem hagyja el az országot.

„Annak ellenére, hogy izraeli állampolgársággal rendelkezik, nem hagyta el Ukrajna területét a teljes körű orosz invázió miatt”

– olvasható a levélben.

Ez utóbbi jelentősége továbbra sem világos, különösen mivel a kettős állampolgárság továbbra is illegális az országban. A hatóságok a kettős állampolgársággal rendelkező személyeket kizárólag ukrán állampolgárként kezelik, ami technikailag lehetetlenné teszi a kiutazást egy másik ország útlevelével.

„Ezeket a tényeket figyelembe véve valóban nem értjük a tisztelt Igor Kolomojszkij úr fogva tartásának valódi okait, és kérjük, hogy vizsgálják meg állapotát az emberiesség, a pártatlanság és a fogva tartással nem járó korlátozó intézkedés alkalmazásának lehetőségét”

– zárják levelüket a rabbik.

Ez is érdekelheti:  A dollárbaloldal kulcsemberét ölelgette a tüntetése után Magyar Péter

Az üzletemberről széles körben úgy tartják, hogy kulcsszerepet játszott Volodimir Zelenszkij hatalomra jutásában. A hivatalban lévő ukrán elnök korábban humoristaként dolgozott egy Kolomojszkij tulajdonában lévő médiaholding által működtetett műsorban. Az üzletember nyíltan elismerte, hogy „akarta” Zelenszkij megválasztását, ugyanakkor tagadta, hogy szoros kapcsolatban állt volna vele.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Igor Kolomojszkij (b) egy kijevi bíróságon. © Getty Images / NurPhoto / Maxym Marusenko

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük