KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajnának nem kell az ausztrál „repülő szemét”

Az ukrán légierő egyik magas rangú tisztviselője elutasította az ausztrál vadászbombázók felajánlását, „repülő szemétnek” nevezve az eszközöket- jelentette kedden az Australian Financial Review (AFR). Kijev később meggondolta magát, és hónapokkal később kérte a gépeket, időközben azonban azokat már selejtezték.

Az Ausztrál Királyi Légierő részéről 41 darab, „már nyugdíjba küldött” F/A-18 Hornet típusú repülőgép átadásának ötlete először tavaly márciusban merült fel. Két hónappal később a japán G7-csúcstalálkozón Joe Biden amerikai elnök zöld utat adott nyugati szövetségeseinek, az amerikai gyártmányú, negyedik generációs repülőgépeket Ukrajnának történő szállításának.

Amikor azonban Kijevet arra biztatták, hogy hivatalosan is kérje az ausztrál gépeket, az ukrán légierő egy meg nem nevezett illetékese szemétnek titulálta azokat elutasítva a felajánlást Canberra részéről – írta az AFR (afr.com), idézve egy védelmi szakembert, aki jelen volt a megbeszéléseken.

„Repülő szemétnek” nevezte őket

– mondta a védelmi alkalmazott.

„Ez gyakorlatilag megakadályozta az F/A-18-as üzletet. Ha nem tette volna meg, akkor most ezek a gépek Ukrajna felett repülnének”.

Kijev ekkorra már több nyugati szponzorával is megkezdte a tárgyalásokat az F-16-os Fighting Falconok átvételéről. Norvégia, Dánia és Hollandia felajánlotta, hogy a sajátjaik egy részét Ukrajna Oroszország elleni háborús törekvéseihez ajánlja fel, míg más országok ukrán pilóták kiképzését kínálták fel.

Pentagon: Az ukrán pilótáknak meg kell tanulniuk angolul, hogy F-16-osokat kapjanak

Az F/A-18-as vadászbombázók szintén negyedik generációs harci repülőgépek, de nehezebb, két hajtóműves repülőgépek, amelyeket más cég gyárt, mint az F-16-osokat. Az ukrán tisztviselők állítólag attól tartottak, hogy a két típus eltérő igényei miatt a karbantartási, lőszer- és kiképzési infrastruktúra nehézségekbe ütközött volna, különös tekintettel arra, hogy az ukrán pilóták többnyire szovjet típusú gépekkel dolgoztak.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: súlyos ellentmondások övezik az ukrajnai háború kérdését a NATO részéről

A tárgyalások decemberben, Kijev sikertelen nyári ellentámadását követően ismét érintették az F/A-18 Hornetek kérdését. Az ausztrál védelmi minisztérium szóvivője azonban azt mondta az AFR-nek, hogy a repülőgépek már a selejtezés végső fázisában vannak.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: F/A–18 Hornet / Kép forrása: Wikipédia

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük