A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajnában nemzetbiztonsági kérdéssé vált a hit

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kijevi hatóságok államosítani akarják a kijevi Pecsorszkaja lavra kolostort. Kötelezték az Ukrán Pravoszláv Egyház szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. A szerzetesek ezt megtagadták, és tudatták, hogy kilakoltatásuknak a végsőkig ellenállnak.

Zelenszkij elnök az ukrán nemzetbiztonsági tanács felhatalmazása alapján rendelte el a kolostor államosítását, és a szerzetesek kilakoltatását. Arra hivatkoztak, hogy lejárt a kolostor állammal kötött bérleti szerződése, ezért a szerzetesek ott tartózkodása jogtalanná vált. Valójában viszont arról van szó, hogy a Pecsorszkaja lavra barlangkolostor lakóit nemzetbiztonsági megfontolásból akarják lapátra tenni. Ugyanis hűek maradtak anyaszentegyházukhoz, a moszkvai ortodox patriarchátushoz. A kijevi vezetés ezt nemzetbiztonsági kérdésnek tekinti.

Jogilag az egész szentély állami tulajdonban van, de annak egy része, a lenti lavra, 2000-től az ortodox egyház térítésmentes használatában áll. Ott található a szerzetesek lakta kolostor és a rektorátus.

A felső részleg múzeumként funkcionál. Itt található a Trapeznaja templom és az Uszpenszkij székesegyház. Bennük a szerzetesek pihenő és ünnepnapokon istentiszteletet tartanak. A többi napokon az emlékhely belépő díj ellenében látogatható.

2022. december végén az Ukrán Kulturális Minisztérium nem hosszabbította meg a szerződést, és 2023. január 1-től a szerzetesek nem léphették át a szentélyek küszöbét.

A Lavrát 1990 óta az Ukrán Pravoszláv Egyház anyagi forrásaiból tartották fenn, beleértve a fenti múzeumi részleget is.

Pável metropolita közölte, hogy a szerzetes testvérek nem félnek a megtorlástól és végig a kolostorban maradnak.

A Kijevben zajló események visszhangot váltottak ki világszerte. Ferenc pápa, a Szent Péter téren tartott miséjén arra szólított fel, hogy “Tiszteljék a vallási szentélyeket! Azok az emberek, akik az imádságnak szentelik az életüket, Isten népének támaszai, felekezeti hovatartozásuktól függetlenül” – mondta. Hozzá hasonlóan nyilatkozott az ENSZ főtitkárának hivatala is.

Kirill pátriárka is felhívással fordult a világ közvéleményéhez. Az Orosz Pravoszláv Egyház feje attól tart, hogy az Ukrán Pravoszláv Egyház más szentélyei és kolostorai is veszélybe kerülnek, köztük a nyugat-ukrajnai Ternopoli terület Pocsarevszkaja Szent-Uszpenszkij szentély.

Az Európai Unió Tanácsa 2022. június elejei, 6. rendkívüli szankciós ülésén a magyar kormány, vallásszabadsági okokból nem támogatta a Kirill pátriárka elleni szankciót, s védelmébe vette a vallásszabadságot. Ezért az Orosz Ortodox Egyház köszönetet is mondott neki.

A Magyar Békekör abban bízik, hogy a kormány következetesen marad álláspontjához, és nyilatkozatban támogatja Kirill pátriárka és Ferenc pápa arra irányuló felhívását, hogy a kijevi hatóságok tartsák tiszteletben a Pecsorszkaja lavra hitéletét és autonómiáját.

Tóth Vladimír

Magyar Békekör

Kiemelt képen a kijevi Pecserszka lavra ortodox barlangkolostor

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: