KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Ukrajna több mint 8000 katonát veszített egy hét alatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Moszkva folyamatos donbászi offenzívája nyomán, Kijev katonai állományának veszteségei az elmúlt héten meghaladták a 8000 főt – közölte az orosz védelmi minisztérium szombaton egy sor Telegram-bejegyzésben. Az orosz haderő két települést foglalt el az ukrán erőktől, és az egész térségben teret nyert – áll a közleményben.

A moszkvai erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaság (DPR) középső részén lévő Novomikhailovka és a DPR északi részén, a stratégiai fontosságú Csaszov Jar város közelében lévő Bogdanovka településeket – áll a nyilatkozatokban. A térségben mintegy két tucat ukrán támadást is visszavertek.

Heves harcok törtek ki a DPR Avdejevka térségében is, ahol az orosz erők Ocheretino és Netailovo falvak felé nyomultak előre, amelyek a moszkvai erők által februárban elfoglalt stratégiai fontosságú donbászi várostól nyugatabbra fekszenek. Az orosz erők a minisztérium szerint 63 ukrán támadást is visszavertek a térségben.

Ukrajna az elmúlt hét napban összesen 8280 katonát veszített, főként a donbásszi harcokban – derül ki a minisztérium adataiból. Kijev emellett mintegy tucatnyi harckocsit és több tucat páncélozott harcjárművet, valamint több száz más katonai eszközt is elvesztett. A listán szerepel legalább egy amerikai gyártmányú Paladin önjáró 155 milliméteres páncéltörő löveg, valamint Moszkva szerint csaknem 30 nyugati szállítású tüzérségi rendszer.

Az orosz erők nyolc ukrán többszörös rakétavetőt is megsemmisítettek, köztük amerikai gyártmányú HIMARS és cseh szállításokból származó RM-70 Vampire rendszereket. Az ország légiereje és légvédelmi rendszerei lelőttek egy ukrán MiG-29-es vadászgépet és egy Szu-25-ös közeli légitámogató repülőgépet, valamint több mint 1600 drónt – közölte a minisztérium.

A hét elején Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy a moszkvai erők magukhoz ragadták a kezdeményezést az ukrajnai konfliktusban, és „eloszlatták a nyugati fegyverek fölényének mítoszát”.

Ez is érdekelheti:  Magyarország nem írta alá az LMBTQ személyekről szóló EU-s nyilatkozatot

Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka, Alekszandr Szirszkij tábornok „nehéznek” nevezte a frontvonalakon kialakult helyzetet, amikor pénteken videokapcsolaton keresztül tárgyalt Kijev nyugati támogatóival. A dolgok „tendenciaszerűen rosszabbodnak” – mondta a virtuális találkozóról beszámoló Telegram-posztban.

Közben az Egyesült Államok 61 milliárd dolláros védelmi csomagot fogadott el a Kijevnek nyújtandó új segélyekről. Több média arról számolt be, hogy a segélyek első tételeit napokon belül elküldhetik Kijevbe. A törvényjavaslat hónapok óta a kongresszusban rekedt, mivel a republikánus törvényhozók blokkolták azt, hogy engedményeket csikarjanak ki Joe Biden elnök kormányából az amerikai határellenőrzési politikával kapcsolatban.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök az NBC-nek azt mondta, hogy nemzetének „esélye van a győzelemre” most, hogy több nyugati fegyver érkezik. A Kreml szerint ugyanakkor semmilyen fegyverszállítás nem változtathatja meg a frontvonalakon kialakult helyzetet.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük