KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna miatt csúszhat a magyar EU-pénzek jóváhagyása

Friss sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy nem kerül napirendre hazánk ügye november 22-én.

Az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja a jövő héten meghozni a döntését a Budapest által küldött beruházási és reformjavaslatokról – írta meg a Bloomberg. A lap szerint az Unió kifut az időből, hogy jóváhagyja a hazánknak szánt helyreállítási forrásokat a jogállamisági vita kulcsfontosságú határideje előtt. Mint írták, kérdéses, hogy az uniós pénzügyminiszterek december 6-i ülésén jóvá tudják-e ezeket hagyni, amikor egyéb, hazánkhoz képest prioritást élvező témákról kell dönteni, mint például az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról.

 

Mi is történik most pontosan?

Az Európai Unió kifut az időből, hogy jóváhagyja a Magyarországnak szánt helyreállítási forrásokat a jogállamisági vita kulcsfontosságú határideje előtt, ami azzal fenyeget, hogy más sürgős prioritások, köztük az Ukrajnának nyújtott segélyek elmaradnak.

Ha a döntés valóban túlcsúszik a november 22-i bizottsági ülésen, akkor nagyon kevés idő marad az uniós pénzügyminiszterek számára, hogy értékeljék azt az év utolsó, december 6-i ülése előtt. Az uniós kormányoknak az év végéig jóvá kell hagyniuk Magyarország tervét, különben Budapest elveszíti a források 70%-át, ami mintegy 4,1 milliárd euró lehetséges veszteséget jelent.

Az EU diplomatái szerint a tagállamok – köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia – világossá tették, hogy időre van szükségük a magyar terv megfelelő értékeléséhez, és hogy nemzeti eljárásaikat előzetesen le kell zárniuk.

A pénzügyminiszterek várhatóan december 6-án hagyják jóvá a Kijevnek szánt forrásokat, de a magyar ügy késése akadályozhatja, hogy az Ukrajnának sürgősen szükséges pénz január után is megérkezzen – figyelmeztetett egy uniós diplomata.

A prioritás az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon – mondta a Bloombergnek nyilatkozó diplomata, megjegyezve, hogy Kijev nem engedhet meg magának késedelmet.

Egyes tisztviselők és diplomaták arra számítanak, hogy az EU támogatni fogja a magyar tervet, amely lehetővé tenné hazánknak, hogy végül 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz jusson. Ez egyúttal erőteljes jelzést küldene a pénzügyi piacoknak az ország számára nehéz időszakban az európai partnerekkel az alapvető jogokról kialakult hosszas patthelyzetet követően.

Ez is érdekelheti:  Levédia krónikása: Trump és az ő Brutusa(i)

Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük