KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna kazettás bombákkal lőtte Donyecket

Az ukrán erők a jelentések szerint kazettás bombákat lőttek ki Donyeck városára, amelyek egy magánlakást, egy egyetemet és más polgári célpontokat is érintettek.

Négy darab 155 milliméteres kazettás bombát lőttek ki szombat este a város központjára, ami három városrészben tüzeket okozott – közölte a Donyecki Népköztársaság (DPR) közös ellenőrzési és koordinációs központja (JCCC). A kazettás bombák a jelentések szerint a levegőben robbantak fel.

A Donyecki Közgazdasági és Kereskedelmi Egyetem kigyulladt a lövések következtében – közölte Alekszej Kulemzin donyecki polgármester egy Telegram-üzenetben. Lakóházakból is jelentettek tüzeket.

A támadásra azt követően került sor, hogy hétfőn legalább három ember vesztette életét és tízen megsebesültek egy ukrán bombatámadásban. A bombázás következtében egy másik civilt is meghalt egy közeli településen – közölte a JCCC.

A kazettás bombákat több mint 100 ország tiltotta be a polgári lakosságra gyakorolt pusztító hatásuk miatt. A kazettás lövedékeket általában úgy tervezték, hogy a levegőben nyílnak ki, és több tíz vagy akár több száz szubmuníciót bocsátanak ki, amelyek nagy területet terítenek be robbanóanyaggal. Ezek általában jelentős hibaaránnyal lépnek működésbe, így a fel nem robbant lőszerek a konfliktus befejezése után akár évtizedekig is veszélyeztetik a polgári lakosságot.

Donyeck és más donbászi városok folyamatos ukrán támadásoknak vannak kitéve, amelyek rengeteg civil életet követeltek 2014 óta, amikor a régió elszakadt Kijevtől a Nyugat által támogatott Majdan puccs után. Az évek során az ukrán hadsereg jelentősen megerősített állásokat hozott létre a város körül. A támadások a Moszkva által 2022 februárjában Kijev ellen indított katonai művelet után fokozódtak, amelynek következtében több civil vesztette életét, és jelentős károkat keletkeztek az infrastruktúrában.

A Donyecki Népköztársaság tavaly októberben a Luganszki Népköztársasággal, valamint a Zaporozsjei és a Herszon régióval együtt Oroszország része lett, miután a helyi lakosság a népszavazásokon elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott.

Ez is érdekelheti:  Rasszistázik Márki-Zay az amerikai elnökválasztással kapcsolatban

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt kép: Kazettás lőszerekkel lőtték Donyeck városát az ukránok /  Fotó: Russia Today / Printscreen

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük