KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna folyamatosan támad orosz területeket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán haderő folyamatosan támad oroszországi, és Oroszországhoz visszacsatolt területeket – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

A határhoz közeli Belgorod város Sebekino és Volokonovka kerületére zúdított ágyútűz miatt 4 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát és szükségszállásra költözni.

Napról napra dróntámadás éri a Krímet, és tüzérséggel lőnek donyecki civil célpontokra is.

A brit kormány után a német kancellár is jogosnak minősítette az ukrán erők támadását orosz terület ellen. Scholz szerint Kijev a nemzetközi joggal összhangban jár el, hiszen az agresszorral szemben védekezik.

Erősödik a benyomás, hogy a NATO, saját alapszabályzatát kijátszva teljes jogú partnerévé készül avatni Ukrajnát júliusi vilniusi csúcsértekezletén. 

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton azt mondta, nem kell feltétlenül bejárni a tagjelöltség útját ahhoz, hogy Ukrajna az Észak-Atlanti Szövetség teljes jogú tagjává váljon. „Úgy gondoljuk, hogy erre többé nincs szükség, mert idejétmúlt, és nem szabad Ukrajnára alkalmazni” – mondta a tagjelöltség elhúzódó folyamatáról. Hivatkozott a finn és a svéd példára, mely esetben eltekintettek a taggá avatást megelőző jelöltségtől, és gyorsan léptek.

Kuleba Kijevben tárgyalt észt kollégájával, Margus Tsakhanával a júliusi NATO-csúcs előkészítéséről. Azt mondta, hogy a csúcsértekezlet legfontosabb napirendi pontja Ukrajna NATO-tagsága és az Ukrajnának adandó biztonsági garanciák kérdése lesz.

 

Belgorod, Szevasztopol, Donyeck, 2023. június 4. vasárnap (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: Balra Kuleba ukrán, jobbra Tsakhana észt külügyminiszter

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: