KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Új részletek derültek ki a prágai lövöldözőről

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Prágában 15 halálos áldozatot követelő tömegmészárlás elkövetője, egy 24 éves egyetemista, aki a tömeggyilkosság előtt megölte a saját apját is.

A rendőrség által David K.-ként azonosított lövöldöző csütörtök reggel szülővárosában, Kladnóban gyilkolta meg apját, mielőtt Prágába utazott volna, „mondván, hogy öngyilkos akar lenni” – mondta Martin Vondrasek rendőrségi vezető újságíróknak. Bár a rendőrség nem közölte az elkövető teljes nevét, a cseh média David Kozak néven nevezte meg, és közzétette a fényképét.

Vondrasek elmondta, hogy Kozak az ámokfutását megelőzően bejegyzést tett a közösségi médiában, amelyben leírta, hogy „egy hasonló szörnyű külföldi esemény inspirálta”, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

A cseh média azonban hamarosan képernyőmentéseket tett közzé egy Telegram-fiókról, amelyet nyilvánvalóan Kozak nyitott a hónap elején. Egy december 9-i orosz nyelvű bejegyzésben a fiók tulajdonosa azt írta, hogy a platformot „naplóként fogja használni, ahogy halad az [iskolai] lövöldözés felé”. December 10-én egy sor frissítésben a posztoló „David”-ként mutatkozott be, és azt mondta, hogy „iskolai lövöldözést és öngyilkosságot akar elkövetni”, a gyilkos akciójának inspirációjaként pedig az orosz iskolai lövöldözőket, Alina Afanaskinát és Ilnaz Galyavievet nevezte meg.

„Mindig is ölni akartam, azt hittem, hogy a jövőben mániákus leszek”

– állt a bejegyzésben.

„Aztán amikor Ilnaz lövöldözött, rájöttem, hogy sokkal kifizetődőbb tömeggyilkosságokat elkövetni, mint sorozatgyilkosságokat. Alina lett az utolsó pont. Olyan volt, mintha épp időben érkezett volna a segítségemre az égből”.

Kozak a Károly Egyetem hallgatója volt – közölte a rendőrség. A cseh média szerint történelmet tanult, és 2018-ban díjat nyert diplomamunkájával.

Ez is érdekelheti:  Az ukrajnai segélyek jórészt az USA-ba kerülnek vissza

A rendőrség szerint Kozakot „likvidálták” az egyetemi épületben, ahol az ámokfutása kezdődött. Az azonban nem világos, hogy rendőrségi lövés végzett-e vele, vagy önmaga ellen fordította a fegyverét – jegyezte meg Vondrasek. Kozakot nem sokkal halála előtt látták az épület tetején puskával hadonászni. Bohuslav Svoboda prágai polgármester azt állította, hogy a lövöldöző erről a magaslatról zuhant a halálba.

A rendőrség szerint Kozak legálisan birtokolt több lőfegyvert is. A fegyvertartás általános a Cseh Köztársaságban, és az ország alkotmánya garantálja a fegyvertartás és az önvédelemhez való jogát.

A prágai Jan Palach tér, ahol az egyetem épülete található, éjfélig zárva marad a nyilvánosság elől, mivel a rendőrségi vizsgálat folytatódik.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: David Kozak / Leggo

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük