Tűzparancs helyett polgárőrökkel orvosolná a határon uralkodó háborús állapotokat a kormány

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Dacára annak, hogy a magyar határvédelem felkarolása a Fideszt legalább két választásban is kétharmadhoz segítette, a kormány továbbra sem érdekelt a kérdés érdemi megoldásában, pedig a folyamatok egyre durvulnak.

Egyedül a Mi Hazánk Mozgalomnak van érdemi válasza a kezdetek óta, ez pedig nem más, mint tűzparancs a déli határszakaszra. A párt ezt már az első agresszív migránsok megjelenése idején javasolta. Ha a kormány akkor megfogadja, és – szokásához híven – ellopja, majd sajátként megszavaztatja, akkor már régen elvették volna a kedvüket a kontinensfoglalóknak, hogy a szerb-magyar (gúny)határon próbálkozzanak.

A Fidesznek azonban egy ilyen erélyes fellépésre még kétharmados választói akarat sem volt elég, így a kezdetektől kizárólag látszatintézkedéseket foganasítottak. A „határvadászok” felállítása ilyen formában nem elég, hogy az eredeti szakma teljes megcsúfolását jelenti, de már a bejelentéstől kezdve a vak is láthatta, nem vezet majd eredményre. Eleve keveseket lelkesített az alapötlet, hogy bruttó 260 ezer forintért kockáztassák az életüket az invazív afrikaiakkal szemben – tegyék mindezt úgy, hogy még ahhoz sincs joguk, hogy magukat megvédjék. Mert bizony a „jámbor menedékkérők”, a „háború elől menekülő agysebészek és rakétatudósok” már az év első felében is leginkább kövekkel és óriási vasrudakkal „kopogtattak”.

Miután – a kormány jóvoltából – a határt védő erők egyetlen érdemi válasza erre az lehetett, hogy elfogásuk után az Európára törő migránsokat visszakocsikáztatták a határ szerb oldalára, nem csoda, hogy egyre inkább felbátorodtak, és ma már gépkarabélyokkal lövöldöznek. Ilyen körülmények között aligha érthetetlen, miért maradt el drasztikusan a határvadászatra jelentkezők száma (egy év alatt alig 1565 fővel kötöttek szerződést), illetve azt is könnyű kikövetkeztetni, rövid időn belül miért távoznak tömegével. Eddig legalább 400-an intettek búcsút a testületnek.

Majd a polgárőrség megoldja!

Igen komoly tehát a probléma, amin csak a tűzparancs segíthet. No, de mi a kormány válasza?

Nem vált be a határvadász? Akkor jöjjenek a polgárőrök!

A legszomorúbb az egészben, hogy ez nem vicc. A Belügyminisztérium közzétette a kormány honlapján annak a salátatörvénynek a tervezetét, amely a közbiztonságot és a migráció elleni küzdelmet erősítené. 25 törvényt módosítanának, így például a polgárőrségről szólót is. A kormány a polgárőröknek is feladatul szabná a határvédelmet. A jövőben a polgárőr egyesület alapfeladata lenne „az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot” ellátni – ezt már a 24.hu szúrta ki.

Az nem világos, vajon a polgárőrök a jövőben önkéntesen teljesíthetnének szolgálatot a déli határszakaszon, esetleg jelentős pótlékokkal „ösztönöznék” őket? Netán kényszerítenék őket?

Az igazi kérdés viszont az, komolyan azt reméli a Fidesz-kormány, hogy ezzel megoldja a problémát, vagy egyszerűen már annyira a látszatintézkedések rabjává vált, hogy el sem tudja képzelni, milyen az érdemi kormányzás?

Irányi DánielMagyar Jelen

Kiemelt kép: illusztráció / fotó: Rendőrség

Kapcsolódó:

Ezért nem lőhetnek vissza a határvadászok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük