Trump azt üzeni Európának: „Véget ért a potyalesés korszaka” (Russia Today)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
rt_police-l-a
A rendőrség körülzárta a tüntetőket, akik elfoglalták a hollywoodi 101-es autópályát Los Angeles City Hall északi részén, tiltakozásul, hogy a republikánus Donald Trump-ot választották meg Egyesült Államok elnökének. Los Angeles, California, , U.S. November 9, 2016 © Mario Anzuoni / Reuters

Amerika most egy esélyt kapott Trump gyakorlatias, üzletemberi látásmódjával, a korábbi közigazgatás megfélemlítő és ideológiai megközelítése helyett, mondja az egykori amerikai diplomata, Jim Jatras.

TrendsUS Elections 2016

Amerikában már a második éjszakába nyúlnak az utcai tiltakozások Trump győzelme után.

Hillary Clinton New York-i támogatói elárasztották az utcákat, hogy szabadjára engedjék haragjukat, amiért republikánus nyerte az elnökséget. Nem csak New York volt az egyetlen város, ahol tömegtüntetéseket tartottak Trump ellen.

Trump elleni tiltakozások szerte az USA-ban

https://www.rt.com/in-vision/366249-anti-trump-protests-us/

További tiltakozások várhatóak New Yorkban, valamint a Bostonban, Oakland és Seattle városában is. A tömegek Trump kisebbségeket, a bevándorlást és a jelenlegi amerikai adminisztrációt érintő nézetei miatt tiltakoznak.

Trump ambiciózus külpolitikai ígéretei, a NATO reformjára, és Oroszországgal való egészségesebb kapcsolat kialakítására tett kijelentései ugyancsak feldühítették az ellentábort.

RT: Trump bőven tett ígéreteket a kampány során, a munkahelyteremtéstől az adók csökkentésén át NATO megreformálásáig, de ő kezdőnek számít a politikában. Képes lesz, beváltani az ígéreteit?

Jim Jatras: Úgy gondolom, több okból is képes lesz ezeket teljesíteni. Egyik, hogy pragmatikusan és nem ideológia mentén közelít a kérdésekhez. Nem akarja azt a fajta rendszerváltást, amivel újraformálná a világot, ahogyan azt tette Bush és Obama is, mellyel bajba is sodorták az USA-t. Továbbá szerintem az ő üzletemberi szemlélete egy teljesen más megközelítés lesz a politikában. Ő lesz az igazgatóság elnöke, aki megpróbálja megtalálni a megfelelő embereket a megfelelő munkára és a korlátozott, egyedi, elérhető célokra, melyeket kitűz a folytonos fordulatváltás helyett, ami zűrzavart okoz a célok tiszta és világos elképzelése nélkül. Különösen a külpolitika terén lesz nagy a kihívás, mert olyan embereket kell találnia, akik egyetértenek Trump ösztönös problémakezelésével, viszont nem részei a problémának. Az előző adminisztráció republikánus hivatalnokainak jelentős része, inkább egyetértett Hillary Clinton-nal, mint Trump-al

Az alapvető programcél, amit Trump meghirdetett, és amiért a legnagyobb és legtöbb támogatást kapta, az a kereskedelmi egyezmények újratárgyalása. Mert mindennapossá vált, az a hozzáállás, ami 1992-ben a Clinton kampány szlogenjeként harsogott, hogy „Ez a gazdaság, te hülye”. Ugyanaz a folyamat zajlik most Olaszországban, a populista Öt csillag mozgalommal, Le Pen mozgalmával Franciaországban, az ADF (Alternatíva Németországnak) párttal Németországban, és a Szabadság párttal Ausztriában, ami most valójában az USA-ban történik. Ez egy elit ellenes mozgalom – mondta az RT-nek a Trend Journal kiadója, Gerald Celente.

RT: Néhány európai vezető már aggodalmát fejezte ki Trump megválasztása miatt. A francia vezető, Francois Hollande, azt mondta, hogy most bizonytalan lett Európa és az USA közötti kapcsolat. Mi a véleménye ezekről a kijelentésekről?

JJ: Én a bizonytalanságukat egyes esetekben és a nyavalygásukat szinte dicséretnek veszem, mert, ahogy Trump kimondja, „a potyalesés korszaka véget ért”, és elsődleges az amerikai érdek lesz. Nem hiszem, hogy durva feltétel lenne, ha Európa Oroszországgal való szembenállásának költségét a NATO-n belül az európai tagországok fizetnék. Úgy gondolom, meglesz az a szándék arra, hogy rendezzük a kapcsolatokat az oroszokkal. Egyébként meg, ha az európai országok olyan nagyon aggódnak, az“orosz fenyegetéstől”, a védekezésre költekezzenek a saját pénzükből. Persze nem lenne szerencsés azt mondani:“A fenyegetés valójában nem létezik, hagyjuk az egészet.”

Norman Solomon, amerikai újságíró, média kritikus, korábbi amerikai kongresszusi jelölt, azt mondta az RT-nek: „Trump nagy horderejű ígéreteket tesz, de nincs széles körű összhang. Különösen a külpolitikában nagyon kiszámíthatatlan, nem következetes. Azonban, kijelentéseiben nem ellenséges Oroszországgal szemben, ami pozitívum. Az, hogy a külpolitikája ténylegesen elfordul-e a militarizmustól, még nyitott kérdés”.

RT: Trump ígéretet tett arra, hogy javít a nemzetközi kapcsolatokon, beleértve Oroszországot is. Képes lesz vajon bármi ilyesmit elfogadtatni a republikánus kongresszusi héjákkal?

JJ: Nem nagyon szükséges hogy keresztülnyomja a kongresszuson. Az amerikai kongresszus nem egyfajta hagyományos parlamentáris rendszer. Itt az elnök széleskörű felhatalmazással bír, különösen tekintettel a külügyekre. Azt hiszem, hogy nagyon is személyre szabott módon fog közeledni a külföldi vezetőkhöz. Különösen az erős vezetőkhöz, ha úgy érzi, hogy kölcsönös az a tisztelet, amelyre a kapcsolatokat építeni lehet. Valószínűleg így közelít majd Putyin elnökhöz, Netanjahu miniszterelnökhöz, és még a mexikói elnökhöz is. Úgy vélem, hogy látni fogjuk a kapcsolatok fejlődését Xi elnökkel Kínában. Szóval úgy vélem képes az asztal másik oldalán lévők szemével is látni, és kemény alkudozásokkal kölcsönösen előnyös megállapodásokra jutni, amelyekre, őszintén, szükségünk is van. Inkább a gyakorlatias megközelítés, mint az fajta megfélemlítő és ideológiai alapokon álló politika, amit az utóbbi adminisztrációknál tapasztaltunk.

Russia Tuday

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

8 thoughts on “Trump azt üzeni Európának: „Véget ért a potyalesés korszaka” (Russia Today)

 1. Csak jobb „elnök lehet,mint az előzők,akik lefeküdtek a pénzlobbinak és őket kiszolgálva,lángba borították a világot a haszonért. Nagyon időszerű lenne már a változás,és nem csak amerikába,hogy akik idáig juttatták az emberiséget,eltűnjenek a közélet minden formájából. Ahol meglehetett tenni a hatalom részéről egy szeptember 11-et ,vagy itthon egy 2006-ot,ott felesleges bármiféle jogról beszélni. Persze most ott is sokan félnek,hogy sérülnek az érdekeik,és heccelik a tömeget a káosz felé,hátha „történik valami, ami tovább fenntartja a jelenlegi pusztulás irányába tartó,az embereket kifosztó,kirabló folyamatot.
  Aztán lehet,hogy hollywoodi forgatókönyv szerint történik minden.

 2. Az elitnek nevezett, velejéig romlott csürhe valóban jó lenne, ha eltünne az EU éléről is, mert Trump most jelzett külpolitikai kapcsolatait csak így tudná javítani. Ám nagyon valószínű, hogy mindenki a vélt álmát próbálja most kivetíteni az új elnökre, aki hamarosan beváltja azon ígéretét, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe teszi az USA nagykövetségét, ami automatikus elismerése(!) annak, hogy Izrael fővárosa lesz.

 3. Remélhetőleg Trump betartja majd az ígéreteit és a politikása hatással lesz a mostani európai politikai aljanépségre is. – vannak bőven : merkel, hollande, renzi, ciprasz stb.

 4. Ha meglepi a világ béke érdekében alepeseket akkor lehet nagy törtenelmi név belole.Drukkolok neki.

 5. Teljesen igaza van,fel kellene nőni és tudomásul venni és egyáltalán nem elvárni,semmilyen ingyen támogatást,és akkor nem kellene senkinek tartozni és elfogadni az elvárásokat. A tv ben egy szinesbőrű fiatal nagyon jól fogalmazott, mindenkinek meg kell adni az esélyt,természetesen a teljes kötelezettség vállalással együtt.

 6. Kedves Fülöp úr!

  Nem voltak ingyen támogatások.
  A látszólagos ingyen támogatások ára a világ rabszolgasorba való taszítása volt.
  Mindent elvittek, ami a népeké volt, ami a népeké lett volna. Ebben a „kormányok” rendesen segítették a tolvajokat, valamennyi (világ) politikus áruló. (Nagyon kevés a kivétel).

  (Király Gábor lejött a pályáról. Sajnálom, valaminek vége)

  A globális világ nem tudja, hogy vége. Ők még próbálkoznak, talán mindenkit kiírtanak az atom háborújúkkal.
  Ha túléljük, akkor talán visszakapjuk a tőlünk törvényesen ellopott pénzünkez.
  Orbán jut eszembe: mert sokan támadják, ezért még jobban bízok benne. Mondta ő. (talán így volt a duma).
  Ezek ők, csak kicsiben. Ők a mi kizsákmányolóink.

  Trumpot nagyon éltetik, nem hiszek a csodákban.
  Hiába vannak dollár milliárdjai, ha a rockeffelerek és társai ellen játszik, akkor a játszma, szerintem:

  -megölik
  -atomháború
  -teljes káosz
  -bevetnek olyan eszközöket, amelyeket még nem ismerünk
  -bekövetkeznek olyan események, amelyek mindenkit meglepnek, az emberiség lemerevedik.
  Azért írok emberiségről, mert az elkövezkező események szerintem minden embert érinteni fognak. A földön mindegy, hol laknak, mit csinálnak.

  Élet, halál, vagy haldoklás….

 7. Összefüggésekben látva a dolgot, Attila úrnak igaza van, egy választóvonalhoz értünk, ha tetszik ez, ha nem. Ahogy Trump ellen hergelnek bizonyos rétegeket az Államokban, pl. most valamelyik toronyházról szedik le a nevét, azt mutatja, hogy a régi világrend, azaz a „New World Order” hívei nem adják könnyen. Itt az EU-ban meg egyenesen hisztéria van. Az egyik német újság, címlapján Trump győzelme miatt, valami olyasmi volt, hogy „vége a világnak”. Ez a politikai elit olyan, mint a veszett kutya, ha sarokba szorítják, bármire képes, de legyünk optimisták, ahogy a tízedikről kiesett ember mondta volt a hetediknél, ‘eddig még jó’ – és még nem vagyunk a talajszinten. Jó, nem vicc, de ha sötéten látunk, csak a saját cselekvőképességünket korlátozzuk.

 8. T. Kiábrándult!

  Szerintem mindegy, optimistán, avagy pesszimistán kell meghalni.
  A szemiták miatt.

  Engem eleve felháborít, mikor a médiák (mindenki tudja, hogy miért) antiszemitizmusról, vagy mi a bánatról beszélnek. Nem tudom mi ama szó ételme, nem is olvasom el a szemita értelmezést, mert értem, hogy mit is jelenthetne.

  A véleményem szerint azok az antiszemiták, akik ezt más népekre felbélyegzik, mert ezzel a varázsszóval palástolják tetteiket.

  Mivel, mi nem beszéljük egyik semita nyelvet sem, ezért lehet a nem semita nyelvü nép anitiszemita, a mi szemszögünkből nézve.

  De nevezzük el őket antihumaidoknak, mert a semiták, vallásuk, a kitalált valami miatt embereket, még akár fajtársaikat is kárhozatalra ítélik, gyilkolnak, olyan tetteket tesznek, melyek a Mi Keresztényi elveink ellen vannak.

  Ezért gondolom, hogy pesszimistán, vagy optimistán elgondolkodtató az emberiség jövője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük