KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Transznemű Jézussal sokkoltak a Cambridge-i Egyetemen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

– Ha ezekben a művekben Krisztus teste egyszerre férfiként és nőként van ábrázolva, ha azt sugallják, hogy az ő teste magában foglal minden testet, akkor Krisztus teste egy transznemű teste is – idézte The Daily Telegraph a brit Cambridge-i Egyetemhez tartozó Trinity College kápolnájának szószékéről Joshua Heath-t, aki jelenleg az intézmény teológiaszakos doktorandusza. 

Heath szerint így Jézus nemi szervének nem erotikus ábrázolása a történelmi festményeken inkább „üdvözlő”, mintsem „ellenséges” a transzneműekkel szemben.
A híveknek az istentiszteleten egy középkori festmény segítségével azt is ecsetelte, hogy a kereszten függő Jézus testének az oldalán látható seb „kifejezetten hüvelyi megjelenést kölcsönöz”.

Michael Banner, az egyetem dékánja megvédte Joshua Heath prédikációját, azt állítva, hogy „a spekuláció jogos volt, függetlenül attól, ki mit gondol annak értelmezéséről, a művészeti hagyományokról és a transzszexualizmussal kapcsolatos kortárs értelmezésekről”. Az anglikán istentiszteletet – amelyen gyermekek is részt vettek – többen kínosnak írták le, mások elsírták magukat, és voltak, akik panaszlevelet küldtek a dékánnak.

A beszámolók szerint többen eretneknek titulálták Heath-t, majd beszédén felbőszülve, undorodva távoztak a templomból.

„Az egyetem tisztázni szeretné a félreértéseket” – kezdte a Trinity College szóvivője a The Daily Mail által is szemlézett „mentegető” közleményben. „Sem az egyetem dékánja, sem a prédikáló doktorandusz nem gondolja, hogy Jézus transznemű lett volna. Az istentisztelet Krisztus művészeti ábrázolásáról és annak különböző értelmezéséről szólt. A prédikációban a vallás művészeti természetének feltárása és a kritikus szemlélet összhangban van a Cambridge-i Egyetemen folyó vitakultúrával és párbeszéddel” – fogalmazott az egyetem szóvivője.

A Christian Post keresztény újság felidézte, hogy nem ez volt az első hasonló Jézus-ábrázolás. Tavaly júniusban Skóciában például egy olyan színdarabot reklámoztak, amelyben Jézust transzneműnek ábrázolták, ezzel tisztelegve az LMBTQ-hónap előtt. Míg 2020-ban az Izlandi Nemzeti Egyház szakállal, de női keblekkel ábrázolta Jézus Krisztust egy hirdetésében, állítása szerint ennek az volt a célja, hogy a gyerekeket arra buzdítsák, hogy járjanak vasárnapi iskolába.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Jean Malouel Piéta című festménye. (Fotó: Web Gallery of Art)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: