KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Törökország: 3 métert mozdult el az Anatóliai-félsziget a földrengés miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Kahramanmaraş epicentrummal bekövetkezett földrengés hatására 3 méterrel nyugatra csúszott az Anatóliai-félsziget.

A vulkáni és szeizmikus tevékenység területén szaktekintélynek számító olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) elnöke, Carlo Doglioni az olasz sajtónak elemezte a Kahramanmaraş epicentrummal bekövetkezett, összesen 10 várost érintő földrengés következményeit – számol be a TRT.net.

Doglioni rámutatott, hogy a földrengés a kelet-anatóliai, arab és afrikai kőzetlemezek találkozási pontján következett be:

„A Törökország egész hosszán végighúzódó egyik nagy kéreglemez mozdult el. Ez a Jordánián, Izraelen, Libanon és Szírián áthaladó holt-tengeri törésvonallal együtt a Közel-kelet egyik legaktívabb törésvonala, amelyek egyike az Arab-félszigetet Afrikától elválasztja”

– mondta.

Doglioni elmondta, hogy a föld ennek a törésvonalnak a mentén mozdult meg:

„A legnagyobb elmozdulás területén 3 méteres csúszás következett be”

– mondta.

Hozzátette, hogy ez a 3 méteres helyváltoztatás jelenleg csak becslés, pontos adatokat a műholdfelvételek vizsgálata után tudnak mondani.

Doglioni azt is aláhúzta, hogy a Törökországban bekövetkezett földrengés rendkívül nagynak számít. A földrengésről nyilatkozó egyéb szakértők szerint az országban most történt földrengés ezerszer erősebb volt, mint az Olaszországban 2016-ban bekövetkezett Amatrice-i földrengés, melyben több mint háromszáz ember vesztette életét.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: