KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tolerancia ukrán módra: csak délután öttől lehetne magyarul beszélni a magyar iskolákban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Rendelettel akarja meghatározni az ukrán kormány, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban ezentúl csak délután 5 órától, a tanítási idő lejárta után beszélhetnek magyarul a tanárok és a diákok. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet ülésén sajnálatosnak nevezte, hogy a véres, honvédő háborút folytató Ukrajnának még mindig van elegendő figyelme arra, hogy a magyarokat vegzálja.

Szomorúan indult az idei tanév a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában. Az évnyitón

betiltották a magyar himnuszt, valamint tilos volt a magyar zászló és nemzeti színek használata is.

Nem sokkal korábban a magyar igazgatót elbocsátották, helyére ukrán igazgatót és helyettest neveztek ki – idézte fel az M1 Híradója.

A Kárpátaljai magyarok jogfosztása nem most kezdődött. 2017-ben fogadta el a kijevi parlament azt az oktatási törvényt, ami 5. osztály felett gyakorlatilag ellehetetleníti az anyanyelvi tanítást a magyar iskolákban.

Budapest kitartóan bírálja Kijevet az oktatási törvény, illetve a Kárpátaljai magyarok jogainak elvétele miatt.

Magyarország elvárja, hogy Kijev tartsa tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait, mert enélkül Ukrajna nem lehet az EU tagja.

A magyar kisebbségnek nincs mitől tartania, az ukrán kormány semmi rosszat nem akar nekik – erről néhány napja beszélt az uniós csatlakozásért felelős ukrán miniszter. Olha Sztefanvisina szerint a magyar kisebbség jogai biztosítottak és jelenleg is egyeztetnek, hogy miként javítsanak a magyar közösség védelmén.

Csakhogy a hírek szerint ennek éppen az ellenkezője történik: már a magyar nyelvű beszélgetéseket is korlátoznák az ukránok.

Kijev most egy rendelettel akarja meghatározni, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban ezentúl csak délután 5-től, a tanítási idő lejárta után beszélhetnek egymással magyarul a tanárok és a diákok, továbbá megtiltanák az orvosoknak is, hogy magyarul beszéljenek a betegeikkel

– tudta meg a Hír TV. Vagyis a lehető legminimálisabbra szűkítenék a magyar nyelv használatának még a lehetőségét is.

Ez is érdekelheti:  Összecsaptak Macron rendőrei és a francia gazdák (videó)

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője így reagált: „Ez egy teljesen nonszensz helyzet, amely azt mutatja, hogy Ukrajnának valóban még nagyon sok teljesítenivalója van, és ha tényleg szeretné ezt a csatlakozást, akkor komolyabban kellene venni azokat az ajánlásokat, amelyeket akár a Velencei Bizottság, akár az Európai Bizottság kért tőlük.”

A Magyar Állandó Értekezlet budapesti, pénteki ülésén Orbán Viktor sajnálatosnak nevezte, hogy a véres, honvédő háborút folytató Ukrajnának még mindig van elegendő figyelme arra, hogy a magyarokat vegzálja. A miniszterelnök hozzátette: a kárpátaljai magyarok minden tekintetben számíthatnak Magyarország támogatására. Orbán Viktor arról beszélt:

a kárpátaljai magyarság helyzete a Kárpát-medencei magyar élet legnehezebb és legfájdalmasabb pontja, és itt van a legkisebb esélye, hogy a felhők rövid távon eltűnjenek.

A kormányfő aláhúzta: nem túlzás azt mondani, hogy Kárpátalján a magyar nyelv és oktatás szempontjából a helyzet jobb volt a Szovjetunió idején, mint most.

Orbán: Évek óta gyötrik az ott élő magyarságot

„Nem érdemes udvariaskodnunk, a helyzet az, hogy évek óta gyötrik az ott élő magyarságot, a nekünk kulcskérdést jelentő iskoláinkat folyamatosan vegzálják, gyakorlatilag be akarják őket zárni, vagy át akarják alakítani ukrán iskolákká, és

megtagadják az ott élő magyaroktól a magyar nyelv használatának, iskolai használatának jogát”

– fogalmazott a kormányfő.

hirado.hu

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük