KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Több orosz olajjal megtöltött tanker indult Európából Ázsiába

Több, orosz olajat szállító tartályhajó indult el a balti-tengeri orosz kikötőkből az uniós országok partjai mentén Ázsiába. Ezek a hajók több mint 20 millió hordó nyersanyagot képesek szállítani. Miután Európa megtagadta az oroszországi vásárlásokat, az indiai vállalatok kedvezményesen vásárolják most meg az orosz olajat.

A Vesselfinder navigációs portál szerint 28 tartályhajó rakodott be a balti- és a fekete-tengeri orosz olajterminálokon és most már ázsiai országokba tartanak.

11 tartályhajó közvetlenül jelzi az automatikus azonosító rendszeren (AIS), hogy az indiai Vadinar, Sika és Mundra kikötőkbe tart. A hajókat a balti primorszki és ustlugai terminálokon töltötték meg olajjal. Egy másik, a Viszocki tanker Szingapúr felé tart. A hajóknak három héten belül – május 20. és június 11. között meg kell érkezniük a rendeltetési kikötőkbe.

A fennmaradó 16 tartályhajó, amelyek közül kettő a Fekete-tenger orosz kikötőiből indult, a Gibraltári-szorost vagy a Szuezi-csatornát jelzi, melyen át akar haladni, a végcélt viszont nem. Ezt a taktikát alkalmazzák egyes fuvarozók az Ukrajnában zajló különleges orosz hadműveletek kezdete óta, ugyanakkor rendkívül szorosan figyelik a hajók mozgását.

A hajók nem egy csoportban haladnak, de Európa partjai mentén, a Balti-tengertől a Földközi-tengerig. Az Indiába vezető út körülbelül 4 hétig tart.

A 28 tanker 2,8 millió tonna, azaz 20,5 millió hordó orosz olaj szállítására képes. Ez a mennyiség a 2021-ben az összes Oroszországból származó nyersanyagexportnak valamivel több mint 1%-át teszik ki.

Május 5-én az egyik hajósorból olajat és LNG-t raktak ki az orosz cégek Indiában. Ekkor 200 millió köbméter gázt és 800 ezer tonna olajat szállítottak az országba.

Az orosz olaj balti kikötőkből ázsiai országokba történő szállítása február végéig a megszokott rendben zajlott. Miután elindult a különleges hadművelet Ukrajnában, a nyugati országok példátlan szankciókat vetettek be Oroszországgal szemben, emiatt jelentősen visszaesett részükről az Oroszországból történő olajmennyiség vásárlása.

Ez is érdekelheti:  Nagy lehet a baj: előre megírt kérdéseket kaptak az újságírók Biden kampánycsapatától

Ennek eredményeként megváltoztatták az Ázsiába irányuló szállítási útvonalaikat.

India állami és magánfinomítói több mint 40 millió hordó orosz olajat vásároltak február vége óta – írja a Bloomberg.

Hírek szerint a helyi importőrök készen állnak az eddigi vásárolt mennyiség növelésére, de szeretnék azt engedményként elérni, hogy a jelenlegi 105 dolláros Brent árhoz képest lehetőség szerint 70 dollárnál kevesebbet kelljen fizetniük. Erről egyébként már a legmagasabb szinten folynak a tárgyalások a felek között – közölték a Bloomberg forrásai.

Az orosz cégek számára így is kifizetődő ez a megoldás, mivel az orosz állami költségvetésben az olaj hordónkénti árát valamivel több mint 40 dollárban határozzák meg, azonban az orosz cégek 60 dollárra kalkulálták az idei árakat.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük