KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Time: A Nyugatnak maga Oroszország a problémája, és nem Putyin

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„A világ Putyin után sem nyugodhatna meg” – írja Calder Walton, a világ egyik legtekintélyesebb titkosszolgálati szakértője.

A Harvardon is tanító Walton nem sok jót vár a Putyint követő rendszertől, szerinte „ha Putyint ténylegesen megölnék vagy elmozdítanák a hatalomból, Oroszország egy következő érában sem lenne a demokratikus reformok otthona„. Ennek okaként a mindent átszövő titkosszolgálatokat nevezi meg; ahogyan azelőtt a KGB-nek volt kulcsszerepe a változásokban, most annak utódszervezetei a királycsinálók.

 

Walton Oroszországot alapvetően egy biztonságiszolgálat-hálózatnak tartja, amelyhez egy állam csatlakozik, az ország hírszerző szolgálatainak – FSZB, SVR GRU – pedig óriási a befolyásuk. Ezek és a maffia Putyinnal egyesültek, az FSZB pénzt mos az államfő és szövetséges oligarchái vagyonának növelésére. Így bárki is lesz Putyin utódja – Nyikolaj Patrusev és Alekszandr Bortnyikov titkosszolgálati vezetők vagy a védelmi miniszter Szergej Sojgu – a helyzet nemhogy javulni, talán inkább romlani fog. A Putyin által életre keltett, minden ízében  „rothadt rendszer” ugyanis valószínűleg túléli őt, hiszen már most nagyobb nála. Ha egy új vezető érdemi változást akarna, az orosz biztonsági szolgálatok, a rendőrség és a katonaság vezetői rétegét nagy részben alkotó szilovikokat is el kellene söpörnie, amire kevés az esély.

Lehet, hogy a Nyugat jobban jár Putyinnal, mint az alternatíváival

– jegyzi meg mindezek alapján Walton.

Az Egyesült Államokat pedig arra figyelmezteti, hosszú harcra készüljenek. Az USA-nak a szövetségeseivel együtt továbbra is támogatnia kell az orosz demokrácia belső híveit, ám a vágyott eredmények tekintetében a realitás talaján maradva. Walton azt is mondja, hogy az orosz külképviseletek munkatársainak létszámát drasztikusan csökkenteni kell, ezzel akadályozva az orosz hírszerzés külföldi műveleteit.

Az Egyesült Államoknak új stratégiára van szüksége Oroszország megfékezésére. Ennek pedig egy kellemetlen igazságon kell alapulnia: a Nyugatnak Oroszország- és nem Putyin-problémája van

– írja még Walton.

Mandiner

Kiemelt kép: © Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP Source: Sputnik

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: