VEGYI FEGYVERT VETETTEK BE AZ UKRÁNOK

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Washington Post: Orbán Viktor a demokráciaellenes érzület megtestesítője

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A portál szerint az EU korrupciós botránya ugyanakkor árt a demokratikus törekvéseknek.

Az Európai Parlament korrupciós botránya eddig legalább hatvan embert érint – többségük szocialista vagy néppárti politikus, köztük az Európai Parlament szocialista alelnöke, a görög Eva Kaili.

A brüsszeli korrupciós botrányról (Katar-gate) röviden

Eva Kailit, az Európai Parlament korábbi alelnökét, valamint három társát 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Az eljáró belga bíróság december 22-én egy hónappal meghosszabbította Eva Kaili előzetes letartóztatását. Társainak 2022. december 14-i meghallgatását követően a bíróság mindhármuk fogvatartásának meghosszabbítása mellett döntött.

Az ügyet érintően az idő múlásával egyre inkább képbe került Marokkó is. Az ügyben letartóztatták Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, aki jelenleg a Fight Impunity civilszervezet (NGO) elnöke, Francesco Giorgit, az európai parlamenti szocialista frakció asszisztensét, aki Kaili élettársa, illetve Luca Visentinit, a nemzetközi baloldalhoz szoros szálakkal kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice civilszervezet igazgatóját is.

 

A The Washington Post  (WP) véleménycikke szerint a Katar-gate az egyik legnagyobb botrány az Európai Unió történetében, amely a korrupciós törvény sürgős átdolgozására hívja fel a figyelmet. A portál szerint ugyanis minden,

ami a blokk hitelességét rombolja, gyengíti az Unió által terjesztett demokratikus értékekről alkotott képet is.

Az EU a demokrácia kevés fennmaradt bástyái közül az egyik, és ez az ukrajnai háború kitörése óta különösen fontos” – olvasható a portál szerkesztőségi véleménycikkében, melyhez hozzáteszik: a botrány óriási csapás az EU korrupció elleni küzdelmére nézvést, melyet leginkább Magyarország ellen vív.

WP: Orbán a demokráciaellenes érzület megtestesítője

A Washington Post szerint (a fentiek alapján – a szerk.) nem csoda, hogy Orbán Viktor, jobboldali miniszterelnök, aki a demokráciaellenes érzület megtestesítője a blokkon belül, nem vesztegette az időt, és gyorsan kétszínűséget kiáltott a korrupciós botrány kitörésekor.

Orbán Viktor Brüsszelből: Ideje lecsapolni a mocsarat

A The Washington Post emlékeztet: Ursula von der Leyen a botrány után egy olyan új testület felállítást javasolta, amely az egész uniós tömbben felügyelné az etikai és feddhetetlenségi normákat, és „ugyanazokat a szabályokat érvényesítené mindenütt”.

Mandiner

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: