KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Színes forradalom” előjelei Szerbiában? – Vučić figyelmeztet

Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken azt közölte, hogy titkosszolgálati kapcsolatai figyelmeztették arra, hogy a belgrádi úgynevezett erőszakellenes gyűléseken külföldről támogatott aktivisták vesznek részt. Kijelentette, hogy a Nyugat „problémákat kreál” Szerbiának, miután Belgrád nem volt hajlandó „tálcán átadni nekik Koszovót”.

Pénteken több ezer tüntető és ellenzéki politikusok egy csoportja vonult fel Belgrádban, Bratislav Gasic belügyminiszter és Aleksandar Vulin hírszerzési főnök lemondását követelve. A szerb fővárosban azóta tartanak egymást követő tüntetéseket, hogy a hónap elején 17 embert – köztük nyolc gyermeket – öltek meg egymás után két tömeges lövöldözésben.

Az RT Balkan szerint a pénteki tüntetők egy része Vučić lemondását is követelte.

„Ma olyan információkat kaptam keleti testvérszolgálatainktól, amelyek szerint „ezek színes forradalmi kísérletek””

– mondta Vučić egy rendezvényen.

„Azt mondtam nekik, hogy nem tudom, mire tesznek kísérletet, csak azt tudom, hogy ezek undorító kísérletek arra, hogy visszaéljenek néhány gyermek tragikus halálával”.

Vučić nem közölte, hogy mely országok hírszerző szervei adtak neki fülest a kormánya elleni állítólagos összeesküvésről.

„Szerbiának elege van az önök forradalmaiból”

– jelentette ki.

„Szerbiának elege van abból, hogy idegen befolyás alatt állók jönnek, és elpusztítanak mindent, ami szerb”.

„Nem fogom megfenyegetni egyiküket sem”

– mondta a szerbiai tüntetőkre utalva, akikre mint az ország érdekei ellen működőkre tekint.

„Azt viszont nem fogjuk hagyni, hogy erőszakkal és törvénytelenül a nemzeti érdekeink ellen irányuló politikát folytassanak”.

  • A „színes forradalom” kifejezés egy nyugati kormány – általában az Egyesült Államok – által finanszírozott és szervezett tiltakozó mozgalmat ír le. Az amerikai érdekekkel szemben álló vezetők megbuktatását célozzák, ezeket a forradalmakat jellemzően amerikai hírszerző ügynökségek támogatják, és az USA által finanszírozott, nem kormányzati szervezetek sokasága szervezi. Bár a kifejezés a 2003-as grúziai „rózsák forradalma” után vált széles körben ismertté, a színes forradalom taktikájának első sikeres alkalmazására Jugoszláviában került sor 2000-ben, amikor egy USA által támogatott diákmozgalom kényszerítette lemondásra Slobodan Milosevicet.

Milosevics egy évvel korábban visszaverte az albán terroristák erőszakos elszakadási kísérletét Koszovóban, és csak azután engedett, hogy a NATO megszállta a tartományt, miután az USA vezette blokk három hónapig bombázta a szerbiai városokat.

A NATO 24 évvel ezelőtt ezen a napon indította meg terrorbombázását Jugoszlávia ellen

Vučić pénteken kijelentette, hogy Szerbia továbbra sem hajlandó engedni a Nyugat követeléseinek és elismerni Koszovó függetlenségét, ami miatt Szerbia azóta is a külföldi beavatkozások célpontjává vált.

„Azt várták tőlünk, hogy tálcán adjuk át nekik a Koszovói Köztársaságot, és mondjuk azt, hogy „megbocsátottunk, igazatok volt, hogy lebombáztatok minket””

– mondta Vucic, hozzátéve, hogy „soha nem adja meg magát”, és „soha nem hagyja, hogy önállósítsák Koszovót”.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: „Nemsokára szövetségeket kötünk, és a Patrióták lesznek a második legnagyobb frakció az EP-ben”.

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Tüntetés Belgrádban, 2023. május 19-én ©  AFP / Andrej Isakovic

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

1999: Miközben a NATO bombázta Jugoszláviát, a félelem hatalmába kerítette a koszovói szerbeket

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük