KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szijjártó Péter: súlyos ellentmondások övezik az ukrajnai háború kérdését a NATO részéről

Súlyos ellentmondások övezik az ukrajnai háború kérdését a NATO részéről, különösen azért, mert míg a szövetségesek élesen elutasítják a párbeszédet Oroszországgal, Izraelt a fél világ arra próbálja rábírni, hogy kezdjen tárgyalásokat egy terrorszervezettel a gázai konfliktus rendezése érdekében – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Washingtonban.

A tárcavezető a NATO-Ukrajna Tanács délutáni ülése kapcsán az azt övező ellentmondásokat említette, hangsúlyozva, hogy a kelet-európai állam csatlakozása a korábbi bővítésekkel szemben nem erősítené, hanem gyengítené a szövetséget, mivel arról eltérő álláspontok vannak a tagok körében, még akkor is, ha ezt egyesek nem merik nyíltan felvállalni.

Szavai szerint az ukrán belépés a katonai szervezet védelmi karakterét sem erősítené, az ugyanis azzal járna, hogy teljesen nyílt háborús konfliktus kockázata állna elő a NATO és Oroszország között.

„Azaz amikor mi, magyarok léptünk be közép-európai barátainkkal, a csehekkel, lengyelekkel közösen, az megerősítette a NATO-t, a NATO egységét meg védelmi karakterét is. Egy esetleges ukrán belépésről egyik sem mondható el”

– hangsúlyozta.

„Úgyhogy ezért mi arra kérjük a szövetséget és minden szövetségesünket természetesen, hogy amikor az ukránok esetleges NATO-tagságáról beszélnek, azt a legnagyobb körültekintéssel tegyék”

– mondta.

Szijjártó Péter komoly ellentmondásnak nevezte azt is, hogy az ukrajnai háború esetében a diplomáciai csatornák használata, a párbeszéd teljesen elveszítette a legimitását a nemzetközi szervezetekben, ami amúgy is tűrhetetlen, de annak fényében pláne az, hogy közben a fél világ arra akarja rászorítani Izraelt, hogy a gázai válság rendezése érdekében kezdjen tárgyalásokat a Hamásszal.

„Tehát arra akarnak rávenni egy államot, Izraelt, hogy egy terrorszervezettel tárgyaljon egy biztonsági típusú válság megoldásáról. Miközben az ukrajnai háború esetében a diplomáciai kapcsolatok elvágása, a kommunikációs csatornák bezárása zajlik, és ha valaki azt mondja, hogy tárgyaljunk, akkor azt azonnal megbélyegzik”

– fogalmazott.

„Ez annyira furcsa, olyan ellentmondásos, hogy az ember fejében megfordul, hogy esetleg nem az van-e, hogy a háttérben zajlik valami, amiről mi nem tudunk. Hogy nem az van-e esetleg, hogy a háttérben zajlanak egyeztetések, viszont annak érdekében, hogy ezeket elfedjék, hisztérikusan reagálnak minden olyan felvetésre, amely az egyeztetések szükségességét hozza elő”

– tette hozzá.

Ez is érdekelheti:  Kreml: az orosz nukleáris doktrína módosításával válaszolunk a nyugati fenyegetésekre

A miniszter leszögezte, hogy a kételyeket csak erősítik azok a friss adatok, amelyek szerint az amerikai-orosz kereskedelmi forgalom májusban ötven százalékkal bővült az egy hónappal korábbihoz képest.

Rámutatott, hogy az Egyesült Államokba irányuló orosz exportot továbbra is az uráneladás húzza, s ez azért érdekes, mert Washington közben arra próbálja rászorítani Európát, hogy számolja fel a nukleáris együttműködését Oroszországgal.

„Tehát vannak rendkívül komoly ellentmondások, Izrael tárgyaljon a Hamásszal, de ne legyen tárgyalás az orosz-ukrán konfliktusban, és eközben amerikai-orosz kereskedelmi forgalmi növekedés van, szóval néha az embernek megfordul a fejében, hogy a háttérben nem történik-e valami, amiről nem tudunk”

– jelentette ki.

„Mi továbbra is a párbeszéd, a diplomáciai csatornák aktivizálása mellett fogunk érvelni, mert az látszik, hogy az a stratégia, amit két és fél évig folytatott az észak-atlanti, európai világ, totális kudarcot vallott. A fegyverszállítások csak megnövelték a fegyvermennyiséget, s egyre többen halnak meg a háborúban. Sajnos brutális eszkalációs kockázatok néznek ki, kegyetlen jelenetek zajlanak a frontvonalon, úgyhogy az elmúlt két és fél év sikertelensége után talán át kéne térni egy másik stratégiára, amit a diplomáciai kapcsolatok újraélesztése és a párbeszéd kellene, hogy meghatározzon”

– összegzett.

 

Kiemelt képen: Szijjártó Péter a NATO-csúcson 2024. július 11-én Washingtonban / Fotó: Facebook

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük