KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szerbia már nem akarja az Európai Uniót?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Határozati javaslatot nyújtottak be az országgyűlés elé Szerbia BRICS-csatlakozásáról

Míg korábban a szerb lakosság jelentős többsége támogatta az uniós csatlakozást, ez mára már nem mondható el. Ana Brnabics, Szerbia miniszterelnöke a kétnapos bledi stratégiai fórum hétfői napján úgy vélekedett: „annak ellenére, hogy az Európai Unió soha semmivel nem elégedett, az ország számára az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája.” Az ország parlamenti képviselői hétfőn azonban határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlés elé Szerbia BRICS-csatlakozásáról.

A szerbiai polgároknak az a benyomásuk, hogy az Európai Unió soha, semmivel nem elégedett. Ha egy feltételt teljesítünk, Brüsszelben újabbnál újabb követelésekkel állnak elő – mondta a kétnapos bledi stratégiai fórum hétfői napján Ana Brnabics.

Szerbia miniszterelnöke hozzátette: mindennek ellenére az ország számára az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája.

Több LMBTQ-t követel Szerbiától az EU? 

Szerbia 2009-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét Brüsszelnek, hivatalos tagjelölti státust azonban csak 2012-ben kapott az ország. A csatlakozás lehetséges céldátumát először az Európai Bizottság nyugat-balkáni stratégiája említette meg: 2018 februárjában a bizottság lehetségesnek tartotta, hogy 2025-re Szerbia csatlakozik az Európai Unióhoz.

Ma ez a céldátum azonban már elképzelhetetlennek tűnik.

Szerbia 2014-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az unióval, azóta a bizottság szinte minden évben kiad egy jelentést, amelyben a szerb és az uniós jog összeegyeztetését vizsgálják. Ezt korábban egyértelmű és tárgyilagos tételek formájában lehetett nyomon követni, illetve Szerbia szépen haladt előre a feltételek teljesítésével. 2021-ben (a 2019-es, és 2020-as jelentésben) azonban

az EP baloldali, illetve liberális frakciójának tagjai úgy módosították mindezt, hogy a szövegbe jócskán kerültek szubjektív politikai tartalmak is, például az LMBTQ kérdésköre.

A dokumentumban a szervezet arra kérte az ország vezetését, hogy erélyesebben lépjen fel az LMBTQ-közösséggel szembeni gyűlöletbeszéd és bűncselekmények ellen. Az unió akkor nyomatékosította, elvárják az EuroPride 2022 előkészítésének támogatását, valamint a jelentés hatvanadik pontjában felszólították a szerb kormányt, hogy jogilag szabályozza az azonos neműek életközösségét, valamint a transzneműek nevének és nemének megváltoztatásának lehetőségét.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán IDE kattintva lehet elolvasni.

Kiemelt kép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: