KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Svájcban arról szavaznak, hogy megtiltsák a bankok számára a pénz létrehozását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kóstoló a direktdemokráciából

Az EU tagállamai számára is megoldás lenne a svájci kezdeményezés
Az EU tagállamai számára is megoldás lenne a svájci kezdeményezés

Hogyan léphetünk ki megszokott rendszereinkből egy boldogabb és teljesebb élet reményében?

Svájcban népszavazáson fognak dönteni arról, hogy megtiltsák a kereskedelmi bankok számára, hogy pénzt hozzanak létre.

A radikális javaslatról szóló népszavazásra, hogy kizárólag a központi banknak adják a pénz  létrehozásának hatalmát azután kerülhet sor, hogy a petíciót 110 ezer ember aláírta.

A svájci szövetségi kormány csütörtökön megerősítette, hogy népszavazást tartanak, miután több mint 110 ezer ember aláírta azt a petíciót, amely kizárólagos hatalmat adna a jegybanknak a pénz előállításához a pénzügyi rendszerben.

Link

A kampány – a Svájci Szuverén Pénz mozgalom vezetésével, mely Vollgeld kezdeményezésként ismert – célja, hogy korlátozzák a spekulációt, előírva a magánbankoknak, hogy tartsanak 100 százalékos tartalékot a betéteikkel szemben.

„A bankok többé nem lesznek képesek létrehozni pénzt saját maguk számára, csak akkor tudnak majd pénzt hitelezni, ha rendelkeznek azzal a betéteseiktől vagy más bankoktól,” – mondja a kampányoló csoport.

A svájci közvetlen demokrácia keretei között akkor lehet népszavazást tartani, he egy indítvány 100 ezer aláírást képes összegyűjteni 18 hónapon belül.

Ha sikerrel jár, a kezdeményezés monopóliumot adna a Svájci Nemzeti Banknak a fizikai és elektronikus pénz létrehozására, „míg az azzal kapcsolatos döntés, hogy az új pénzt hogyan vezetnék be a gazdaságba, a kormányra várna,” – mondja a Vollgeld kezdeményezés.

Az elképzelést, hogy a központi bankokra korlátozzák minden pénz létrehozását először az 1930-as években vetette fel és támogatta a neves amerikai közgazdász Irving Fisher, hogy ezzel megakadályozzák az eszközbuborékok létrejöttét és a felelőtlen hitelezést.

A modern piacgazdaságokban a központi bankok ellenőrzik a bankjegyek és érmék létrehozását, de nem minden pénz előállítását, ami akkor jelentkezik, ha egy kereskedelmi bank hitelkeretet kínál. A központi bankok célja, hogy monetáris politikával és szabályozó eszközökkel befolyásolják a pénzkínálatot.

Ez is érdekelheti:  Özönlenek a migránsok Európába: Lampedusán és a Kanári-szigeteken a legsúlyosabb a helyzet
Változtatna valamit az aranyfedezetű pénz?
Változtatna valamit az aranyfedezetű pénz?

A Svájci Nemzeti Bankot 1891-ben hozták létre kizárólagos hatalommal a svájci bankjegyek és érmék előállítására és kibocsátására.

De a Svájcban forgalomban lévő pénz több mint 90 százaléka jelenleg „elektronikus” formában létezik, amit a magánbankok hoztak létre, nem pedig a központi bank.

„Az elektronikus fizetési tranzakciók megjelenése miatt a bankok magukhoz ragadták a lehetőséget, hogy létrehozzák a saját pénzüket,” – mondja a Svájci Szuverén Pénz kampány.

„A döntés, amit az emberek hoztak 1891-ben, már feledésbe merült.”

A monetáris ügyekben tartott népszavazás nem új keletű Svájcban. Az elmúlt évben az ország több mint 78 százaléka szavazta meg, hogy utasítsanak el egy törvényt, amelyben a jegybankot arra köteleznék, hogy aranytartalékait növelje 7-ről 20 százalékra.

Az arany szavazással ellentétben – melyet annak előfutárának tekintettek, hogy újra bevezessék az arany standardot Svájcban – közgazdászok inkább támogatják a „szuverén pénz” elképzelést, mint egy módját a gazdaság stabilizálásának, és a felesleges hitelállomány növekedés megállításának.

Izland – melynek felfúvódott bankrendszerét 2008-ban látványos módon láthattuk összeomlani – szintén kikiáltotta a magán pénz létrehozásának, és a töredékes banki tartalékolásnak az eltörlését.

A svájci népszavazás dátuma még nem lett meghatározva.

Telegrap

Forrás: MAGYAR MÁTRIX KFT. honlapja

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

4 thoughts on “Svájcban arról szavaznak, hogy megtiltsák a bankok számára a pénz létrehozását

  1. Az álszent Svájcban most éppen erről szavaznak. Évszázadok óta kimaradtak minden háborúból a machinációik által. Arról még nem szavaztak, hogy kantononként változóan miért fizettetnek hetvenen felüli, különböző adókat.

    1. Bárcsak a machinációik által a magyarok maradtak volna ki minden háborúból. Nem lennénk akkor szétdarabolva, nem telepedtek volna a nyakunkra az ős-ránkvándorlók, akik mostanra már kiragadták kezünkből a kormányrudat is.

  2. Kitűnő ötlet és csodás jövő, ugyanis ez alapvetően és gyökeresen zúzhatja szét az ún. „deviza”-„hitelezéssel” kapcsolatos magyarországi jogalkalmazást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük