KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Stratégiai partneri viszony Kína és Magyarország között

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unióban egyedülálló stratégiai partneri viszony jött létre Magyarország és Kína között az egyenjogú és a kölcsönös érdekeken alapuló együttműködés jegyében – értékelte a fejleményt a Magyar Békekör Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök budapesti megbeszéléseinek eredményét.

Az ideológiától mentes, a szuverén nemzeti fejlődés előmozdítására irányuló kétoldalú gazdasági megállapodások sokasága lehetőséget kínál hazánknak arra, hogy középtávon ellensúlyozza egyoldalú kereskedelmi függőségét az EU-tól, modernizálja termelőeszközeit az élenjáró kínai technika és technológia meghonosításával, Kínának pedig fontos pozíciót teremt a nyugat-európai integrációban Magyarországon keresztül.

A közös sajtótájékoztatón Hszi kijelentette: a két ország kapcsolata még sohasem volt olyan jó, mint napjainkban. Kína erősíteni szeretné Magyarországot az Európai Unióban.

Hszi tudatta Orbánnal, hogy Kína megnyitja a kaput a magyar beruházások előtt, Orbán pedig közölte, hogy a magyar állam további kínai beruházásokért versenyez, különös tekintettel az elektronikus közlekedési eszközök, az informatika, a távközlés, és a vasút területén. Felvetette a nukleáris energetikai együttműködés lehetőségét is, tekintettel az elmúlt fél évszázadban felhalmozott magyarországi ismeretekre, valamint arra, hogy Magyarországon valósul meg Európa legnagyobb nukleárisenergia-fejlesztése.

A két ország közti baráti viszonyra jellemzően Orbán hitet tett az egy Kína elve mellett, és elismerően nyilatkozott Kína Ukrajnával kapcsolatos béketervéről.

Hszi hangsúlyozta a sokpólusú világrend fontosságát, Orbán pedig elmondta, hogy a 20 évvel ezelőtti egypólusú világrend felbomlása óta a kínai-magyar kereskedelem a négyszeresére nőtt.

Mindkét fél nagy jelentőséget tulajdonított az emberi kapcsolatok fejlesztésének, a turizmusnak, egymás kultúrája népszerűsítésének, a kínai és a magyar nyelv oktatásának.

Hszi Csin-ping elnök magyarországi látogatása mindkét ország számára nagyon hasznos és előremutató volt. Bizonyította, hogy a nemzeti fejlődés felgyorsítható, ha az együttműködésnek nem szabnak ideológiai és politikai korlátokat, hanem az egymás iránti tiszteletre, az államok egyenjogúságára, a kölcsönös érdekekre alapozzák – értékelte a Magyar Békekör.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Amit Csíksomlyóról és a búcsúról tudni érdemes...

Budapest, 2024. május 9. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük