KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Der Spiegel: Kremlhez lojális szövetség jön létre az EU-ban?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A német Der Spiegel az Európai Unión belüli oroszellenes szankciókkal szembeni növekvő ellenállással foglalkozik. Az orosz elnök régi barátjához, Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz csatlakoznak az Unió kemény ukrán politikájának újabb támogatói – írja a német lap, amelyet a Novije Izvesztyija szemlézett.

Amikor az „ukrajnai” (Kárpátalja – szerk.) Ungváron megszólal a légiriadó szirénája, az jól hallható az Ukrajnával (Kárpátalja – szerk.) határos Szlovákiában és a mindössze 27 kilométerre lévő Magyarországon is – írja a Der Spiegel magazin.

Az EU brüsszeli központjába azonban más-más jelzés érkezik Szlovákiából és Magyarországról, valamint Ausztriából is. Szlovákia újonnan megválasztott kormányfője, Robert Fico máris kijelentette, hogy Ukrajna egyetlen lövedéket sem fog küldeni az ország hadianyag-raktáraiból.

Orbán Viktor, az európai országok közül az egyetlen olyan vezető, aki az ellenségeskedések leállításán kívül más célból is találkozott az orosz elnökkel, a december 14-i európai csúcstalálkozó előtt arra sürgette az uniót, hogy ne kezdjen uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, és ne utaljon újabb dollármilliárdokat a háborúzó országnak. Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely eddig sem szállított fegyvert Ukrajnának. A Putyin elnökkel folytatott találkozója során Orbán Viktor pedig „katonai műveletnek” nevezte az ukrajnai patthelyzetet, ami ellentmond a hivatalos európai retorikának.

Ausztriában a közvélemény-kutatások szerint a jobboldali-konzervatív Osztrák Szabadságpárt áll az élen. Ennek elnöke nem is titkolja, hogy ha hatalomra kerül, azonnal leállítja az oroszellenes politikát valamint a szankciókat, és tárgyalóasztalhoz kényszeríti az ukránokat.

Egyelőre nem világos, hogy a holland választásokon győztes jobboldali populista Geert Wilders képes lesz-e kormányt alakítani. De ha ez megtörténik, még csak találgatni sem lehet, hogy mi következik: Wilders még „a korrupt Ukrajna társult tagságában sem érdekelt”.

Orbán és Fico nézeteit jól ismerik Brüsszelben, ráadásul az osztrákok Putyin-párti hangulata aggasztja az EU-t. Orbán Viktort az EU rövid pórázon tartja, mert egy korrupcióellenes vizsgálat miatt a miniszterelnök rokonai állami megbízásokat kaptak (szerintük – szerk.). Magyarországot ezért 13 milliárd eurónyi támogatástól fosztották meg, és kis részletekben fizetik ki, cserébe az EU Ukrajna-politikájával kapcsolatos jóváhagyásért.

Ez is érdekelheti:  Ukrajna zuhanása: Beszakadtak a lakásárak Harkovban, szabadulnak az ingatlanoktól a helyiek

Ausztria gazdaságilag fejlett ország, nem hasonlítható Szlovákiához vagy Magyarországhoz. Ha Bécsben ismét a jobboldal kerül hatalomra, nem kétséges, mi fog történni, és akkor a populista képviselők által márciusban rendezett botrány, amikor Zelenszkij elnök beszédénél dacosan elhagyták az Európai Parlament üléstermét, csak egy csínynek fog tűnni.

A „Spiegel” úgy véli, hogy az Európába áramló dezinformáció központja a pozsonyi orosz nagykövetségen van. A nagykövetség FB-oldalán 17 hónapnyi harc alatt több mint 6000 poszt jelent meg Oroszország betiltott FB-oldaláról. A szerzők pánszláv barátságról beszélnek, felidézik az 1944-es szlovák felkelést a nácik ellen, és orosz propagandát posztolnak.

A szlovákiai lakosság hangulata egyértelműen oroszbarát. Az ország lakosságának több mint fele Oroszország győzelmét akarja, ráadásul Európában a legkevésbé a szlovák lakosok állnak ki a NATO mellett, és az Egyesült Államokat „az európai biztonságot veszélyeztető kockázatnak” tartják. A kereszténydemokrata Eduard Heger, aki elveszítette a választást Robert Ficóval szemben, az orosz propagandát okolja vereségéért.

Amikor december 15-én szavaznak Ukrajnáról, a magyar miniszterelnök szavazatától függ, hogy a 13 milliárd euróból mennyit ígérnek neki. Könnyen elképzelhető azonban, hogy Orbán megvétózza Ukrajna társult tagságát – írja a Der Spiegel.

Egy másik veszély is leselkedik Ukrajnára: 2024 második felében Magyarország lesz az Európa Tanács elnöke. Az európai parlamenti választások után az EU-ban vezető pozíciókba történő kinevezések következnek. Ez az a pont, ahol Orbán komoly problémává válik az Ukrajnát támogatók számára.

Magyarországon a lakosságban nincsenek pánszláv szimpátiák Oroszországgal szemben, de az Ukrajnából menekültek nagyon bizalmatlanok az országgal szemben. Ez odáig fajult, hogy a gyerekeik visszautasítják a csokoládét, amit az őket üdvözlő önkéntesek osztogatnak. A határ menti Helmici polgármestere szerint nagyon jól érzékelik, mi történik Ukrajnában – különösen akkor, amikor a Tiszát átúszni képtelen ukrán dezertőrök holttestei a folyó magyar oldalára vetődnek.

Ez is érdekelheti:  Sulyok Tamás szerint őt minden Magyarországhoz és a magyarságához köti

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkoznak 2023 októberében, Pekingben / Fotó: Grigorij Sziszojev / IMAGO / ITAR-TASZ

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük